Tårnenes dag - 2022 - Indbydelse

Coronaens åg er lettet og derfor er vi tilbage ved normale tider, når det om små 2 måneder igen er tid for ”Tårnenes dag”, som så kan blive afviklet på normal vis, som et nordisk event for første gang siden 2019.

Finland og Sverige har aflyst både i 2020 og 2021, mens vi i Danmark kørte eventet med visse forbehold til test og ansvarlighed i forhold til DOF-kollegaerne i ”tårnet” i fjor. Dog har der begge år været afviklet en form for ”konkurrence” i begge lande, men det har så været på den måde, som vi også gjorde her i Danmark i 2020, hvor vi kaldte dagen ”Tårnenes dag – hjemmefra”.

Har netop fået bekræftet fra både Finland og Sverige, at vi alle er på banen i 2022, så der er hermed ”fløjtet op til nordisk landskamp” på fugle i starten af maj. ?

Tårnenes dag afholdes derfor:

Lørdag d. 7. maj i tidsrummet fra kl. 5.00 – 13.00

Tilmelding på
E-mailadresse: Taarnenes dag

 

Hvad er Tårnenes dag?

Har man ikke deltaget i ”Tårnenes dag” eller tidligere hørt om konkurrencen, så kan det oplyses at det er et fugleevent, hvor en gruppe fugle interesserede, som ønsker at deltage i konkurrencen tilmelder et ”fugletårn” eller udkigspunkt og fra dette sted/punkt har man således 8 timer til at observere og nedskrive de forskellige fuglearter, som kommer forbi.


Konkurrencen er opfundet i Finland hvor første konkurrence afholdtes i 1994. I Danmark er konkurrencen afviklet årligt siden 2006. De første år frem til 2014 afholdtes i august måned, men fra 2015 blev det til en nordisk landskamp mod Finland og Sverige og derfor afholdes den nu i begyndelsen af maj i stedet.


I Finland er der normalt rigtig mange tårne med – ca. 300 og i Sverige har der været op til godt 90, mens deltagerantallet her i Danmark typisk har ligget omkring cirka 20 tårne. Sidste års konkurrencen blev meldt ret sent ud og da var der 14 deltagende ”tårne” med, men det tal håber vi selvfølgelig stiger til det normale niveau her i 2022.


2021 konkurrencen gav et par rekorder til ”Tårnenes dag” historien, idet vinderen fra i fjor ”Gulstav mose tårnet” spottede ikke mindre end 103 forskellige fuglearter, hvilket er det højeste antal nogensinde fra et dansk fugletårn i de 15 år konkurrencen har været afviklet i Danmark. ”Verdens ende, Skagen” deltager fra en klittop og har rekorden på 109 fuglearter i 2018, i 2021 var man her så heldige at spotte Prærietranen, der i et stykke tid forinden var blevet observeret adskillige steder i Danmark, men jo så netop denne dag trak ud af landet, så helt sikkert den sjældneste fugl der har været spottet i forbindelse med ”Tårnenes dag”. Og her kan du læse om "Tårnenes dag 2021"


  Præstesø tårnet, København                                                            Foto. Jarl R Andersen

 
Hvis du har prøvet at deltage i ”Tårnenes dag”, vil du vide at det er en ret spændende konkurrence at deltage i. At konkurrencedagen ligger først i maj, hvilket vil sige midt i træktiden og i den periode hvor alle afrikatrækkerne returnerer er et bevidst valg og derfor kan de allerbedst beliggende ”tårne” mønstre over 100 forskellige fuglearter, blot ved at stå på et punkt/tårn i de 8 timer konkurrencen varer – hvilket er imponerende. Når ordet konkurrence nævnes, så vil man tænke på at vinde, men på den måde er ”Tårnenes dag” ikke helt retfærdigt, da der er ulige vilkår, alt efter hvor det ”tårn/punkt” man deltager fra ligger, men ”Tårnenes dag” har også andre formål indbygget.

• God måde at promovere fugle
• Sætter fokus på fugle og lokaliteter på en god måde
• Alle hjælper til i ”tårnet”
• Hyggelig og afslappet dag, hvor der også er tid til en snak med besøgende
• God mulighed for at fabrikere artikler og omtale på lokalafdelingernes hjemmesider

 
Hvis du ikke tidligere har deltaget i Tårnenes dag, så se at få samlet et hold og find et tårn/udsigtspunkt og herefter få det tilmeldt konkurrencen!!!

 
DOF-Vestjylland er tovholder på arrangementet og håber at modtage mange tilmeldinger på E-mail til Taarnenes dag og er der spørgsmål til konkurrencen, kan de også rettes dertil.

”Taarnenes dag – Facebook” er stedet hvor tilmeldinger, resultat, mv. formidles


Håber at lokalafdelingerne og tidligere deltagende ”Tårne” vil hjælpe med til at formidle arrangementet på hjemmesider og Facebook, lokalt rundt i landet, så vi kan få en god og spændende dag med mange deltagere,!m

 


    Der obses - Vest Stadil fjord 

 

Tårnenes dag i Vestjylland – Tilmeld et ”tårn” og deltag!

Samtlige år siden ”Tårnenes dag” startede i Danmark i 2006 har der været deltagere i DOF-Vestjyllands område og de fleste år har der været 3 deltagende ”tårne”.


”Vest Stadil fjord” har deltaget 13 gange, ”Geddal enge” 12 gange, mens ”Skjern enge” har kunnet mønstre et ”hold” 11 gange og herudover har 2 tårne ved Nissum fjord, Felsted havn og Gørding været deltagere et enkelt år hver.


DOF-Vestjylland betaler forplejningen i ”tårnene” på konkurrencedagen til tårne i vores område. Vi arrangerer ligeledes en ringegruppe mellem de lokale tårne, og de som har lyst, er meget velkommen til at besøge de deltagende ”tårne” og hjælpe til eller blot se hvordan konkurrencen forløber.

• Vest Stadil fjord deltager ?

 
Håber der er andre tårne, som får lyst at være med i dysten!


Med håbet om fint vejr og en god dyst!

 
God fornøjelse!