Oplevelser i forbindelse med "Boligbirding"

Vi nærmer os en ny runde Boligbirding og derfor bringes denne artikel, som undertegnede efter opfordring, for nogle måneder skrev til sognebladet ”Runestenen”, som bliver udgivet i Grønbjerg hvor jeg bor. Allernederst står lidt om hvordan man deltager i ”Boligbirding”, som starter næste runde pr. 1.1. 2025

Boligbirding på ”Sandbækvej 26”

Langt de fleste har mindst en hobby, som man kan lide at beskæftige sig med. Mange sysler med håndarbejde af forskellig art, passer sin have, dyrker motion eller konkurrerer i en sportsgren mv. Undertegnede kan godt lide naturen, haven og specielt fuglene har min store interesse, men der er nok ikke så mange der ved, at man også kan ”konkurrere” på fugle - mere om det i denne artikel.

Er medlem af Dansk Ornitologisk Forening i daglig tale DOF, som i over 100 år har været en interesseorganisation for fugle og naturinteresserede med fokus på: Beskyttelse af fugle og forbedring af deres levesteder, Indsamling af udbredelse og viden om fuglene, Fugleoplevelser i naturen og medlemmernes deltagelse i foreningens aktiviteter.

I foreningsregi har vi en DOF-base, hvori medlemmerne kan registrere deres fugleiagttagelser og for nogle år siden, var der en som kom en i tanker om, at denne base kunne bruges til en konkurrence ”Boligbirding”, som interesserede så kan deltage i. Og ja, hvad går det så ud på og hvordan fungerer det?

Boligbirding er en fredelig og miljøvenlig konkurrence, som er arrangeret af DOFs lokalafdelinger og det går ud på at spotte de fuglearter, som kommer forbi ens egen matrikel i en given periode, få dem skrevet ned og efterfølgende lægges ens egne iagttagelser ind i DOF-basen på en forudbestemt systematisk måde, samt i et fællesskema, som er skabt til formålet, så alle deltagere kan følge med i hvordan konkurrencen forløber.

Der er flg. regler for dysten:
• Boligbirding starter 1.1. og slutter 30.6 – altså et halvt år
• Observationer skal indtastes i DOF-basen
• Observation skal foretages fra boligen. Det inkluderer observationer nær ens bolig (matrikel)
• Fuglene skal ses eller høres
• Der må benyttes kikkert og teleskop
• Der må gerne fodres
• En art tæller kun en gang og racer tæller ikke med. Eksempel vis Nordlig og Sydlig halemejse, tæller kun som Halemejse
• For hver ny art skrives i notatfeltet ”Boligbirding” og så et fortløbende nummer B1, B2 osv.

Jeg synes det et rigtig fint koncept, så hvert år når man har ”skålet for et godt nytår”, og det bliver lyst den første morgen i det nye år, så skal man være klar til at spotte de forskellige fuglearter, som kommer forbi ”Sandbækvej 26”. Alle arter tæller med, både de som fouragerer i haven, de som flyver over eller spottes langt væk med teleskop, kriteriet er, at de skal kunne ses eller høres, når man fysisk er i sin have og man tæller selvfølgelig også kun de fuglearter med, som man er 100 % sikker på at have set/hørt!

Sådan gik det for mig i 2024

Boligbirding startede på landsplan i 2019 og jeg har deltaget hvert år siden og vil her berette lidt om hvordan min konkurrence forløb her i første halvår af 2024:

Vi har en stor have med høje træer, buske, hække og bede og rundt om matriklen er der ret godt udsyn til alle sider over det åbne land. I haven fodres fuglene i vinterhalvåret og der hænger også en del redekasser, så der er udmærkede forudsætninger for at observere forskellige fuglearter her.
Årets første dag i år, brugte jeg noget tid på at kigge efter fugle og det gik faktisk ret pænt:
Adskillige fuglearter kan godt lide at besøge vores foderbræt, hvor der hver dag fodres med fuglevildtblanding som strøs ud på brættet og nedenunder, samt der er en foderautomat med solsikkefrø og en med fedtkugler og ofte lægges også æbler ud, som er gemt fra efteråret.

….. og her listen fra foderbrættet og haven 1.1.:

Skovspurv 34
Musvit 5
Blåmejse 2
Bogfinke 5 hanner og 2 hunner
Sumpmejse 2
Dompap 2 hanner og 1 hun
Spurvehøg 1
Rødhals
Kvækerfinke 4 han
Grønirisk han
Stor Flagspætte han
Solsort
Huldue 3

….. samt de øvrige, som blev set og hørt fra matriklen den dag:

Gråkrage 4
Skovskade
Husskade 2
Ringdue 5
Musvåge 1 of
Gråand 2
Fiskehejre 1
Gulspurv 4
Stær 9 of
Fuglekonge 1
Kortnæbbet gås 33 of
Trane 2 hørt

Så jo, en rigtig god start på dysten blev det, i alt 25 fuglearter på årets første dag og nogle ganske fine imellem.

Januar har ikke så mange lyse timer, så det er weekenderne hvor man har mulighed for at føje nye arter til sin liste og det er med at være opmærksom, når man er ude eller kigger til foderbrættet. Hen gennem januar blev yderligere 11 fuglearter tilføjet listen heriblandt Sortkrage, Sangsvane, Bramgås og Blisgås.

Selvfølgelig er der en del fugle, som opholder sig året rundt i og omkring vores boliger, de såkaldte standfugle, men hvis man eksempel vis deltager i en sådan konkurrence, finder man hurtigt ud af at hen over året sker der rigtig mange ting i fugleverdenen. De forskellige årstider byder på forskellige fugle.

I vintermånederne hvor man eventuelt fodrer ved et foderbræt, så får man besøg og nogle af dem, et eksempel kunne være Kvækerfinken som ikke yngler i Danmark, men den kommer fra nordligere egne for at tilbringe vinteren her og drager så afsted igen sidst i marts/april. Ligeså bringer Sangsvanen med sin fine lyd af vildmark en god stemning, når der kommer en flok flyvende hen over vinterlandskabet og nogle gange kan man være heldig, at dens mindre slægtning Pibesvane også er imellem.



Når vi kommer lidt hen på foråret, begynder der at komme mere lyd i landskabet og en af de første trækfugle, som høres er Misteldroslen, der begynder at synge i anden halvdel af februar, hvor dens slægtning Solsort også begynder med sin smukke sang og dermed varsler forårets komme.

I februar voksede min liste til 44 fuglearter, hvor et par andre forårsbebudere Vibe og Sanglærke var iblandet. I marts blev 8 fuglearter lagt til og i april hvor insektæderne, som overvintrer i Afrika, begynder at returnere med arter som Gransanger, Løvsanger, Landsvale, Digesvale og Stenpikker, med udgangen af måneden var 61 arter krydset af. I løbet af maj fik jeg bl.a. Gøg, Tornsanger og Vagtel på listen og ved udgangen af måneden var det blevet til 68 arter i notesbogen. I juni kommer der sjældent særligt mange nye fuglearter til, i år blev det til 3 – Gulbug, Bysvale og Storspove og dermed fik jeg her fra matriklen spottet i alt 71 forskellige fuglearter, hvilket jeg selv synes er et ganske fint

Har deltaget i Boligbirding de seneste 6 år og antal af registrerede forskellige fuglearter her på ”Sandbækvej 26” har for årets første 6 måneder ligget i intervallet mellem 68 og 78 arter pr. år. Jeg fører hvert år et Excel ark, så jeg kan sammenligne årene og se om det er nøjagtig de samme arter, som ses fra år til år og det er det ikke. Den totale fugleliste for de 6 år jeg har deltaget, er således nu på nøjagtig 100 forskellige.




Elsker at følge naturens skiften hen gennem året og ved at deltage i en form for konkurrence, så skærper man sine sanser mere, fordi man jo gerne skal have alle fuglearter med ;-). Nogle fugle er standfugle og andre er trækfugle. Standfugle er her året rundt, men der er alligevel forskellige strategier hen over året. Trækfuglene flyver nordover om foråret for at yngle og retur om efteråret for at overvintre, nordligere arter gør det samme, men overvintrer måske så her i Danmark i stedet om vinteren. Dette gør, at man så ved at lægge mærke til hvad der rør sig omkring ens bolig/matrikel og notere det ned kan glædes over mange fine og gode oplevelser, hvor jeg lige vil dele nogle stykker fra Boligbirding fra i år og tidligere her.

• Trane er en art, som de seneste 10 år er blevet langt mere almindelig end tidligere og yngler nu med en del par i det vestjyske. I år kunne jeg allerede på årets første dag høre dens kald/trompeteren lidt syd her for og tillige set og hørt den gennem foråret adskillige gange!

• 27. januar fløj en flok Blisgæs på 55 over matriklen, det er kun anden gang denne art er spottet her.

• Næsten hvert år høres den lille trækkende hønsefugl Vagtel, som fouragerer oftest i kornmarker, hvor den kendes på sin sang ”plyt, plyt-plyt og i år blev ingen undtagelse.

• Svaleklire fouragerede i en dam på marken 28. april

• Hulduen er lidt mindre end den almindeligste art Ringdue og er i fremgang i Danmark. For nogle år siden blev jeg opmærksom på den her og tænkte, da den jo som navnet siger ”Hul”, indikere at den yngler i huller i træer, opsatte jeg et par redekasser til dem, som de så har taget vel imod og i år har der været ynglepar i begge kasser. Huldue er mere sky end Ringduen og begynder allerede tidligt på året at yngle og er ret sikker på de nåede at få 3 kuld på vingerne denne sæson.

• I april 2020 havde jeg nok den mest overraskende oplevelse i ”Boligbirding”, da vores nabo ringede og sagde at der oven på vores Tårnfalkekasse stod en Hvid Stork og ja, det gjorde der, den havde fundet et nattelogi for en enkelt nat. Storken havde en ring på, som jeg dog ikke kunne aflæse, men ringfarvekombinationen viste at det var en ”svensker”.
Det var noget om Boligbirding, som er en konkurrence hvor der i år var 297 deltager i hele landet og heraf 23 i Vestjylland. Vinderen observerede hele 137 forskellige fuglearter fra sin bolig, det er vildt. Boligbirding er ikke helt retfærdigt, da deltagerne bor meget forskelligt og det er bestemt ikke ligegyldigt om man bor i en lejlighed med terrasse i en by, et parcelhus eller man i et hus med hav/å/sø udsigt, idet vand er en magnet på nogle artsgrupper som ikke ses hvis man ikke har vand i nærheden, men der kan også være andre forhold der gør, at nogle steder er bedre at bo fuglemæssigt end andre, for eksempel fugletræksteder, men sådan er vilkårene og jeg synes det er ret interessant at følge årets gang, sammenligne med tidligere år og fuglene er jo bare flotte og det at man selv kan gøre noget for at tiltrække de forskellige arter er jo også interessant.

Lars Holm Hansen

 

Hvordan deltager man i Boligbirding

Nogle har været deltagere tidligere og for deres vedkommende ligger skemaet allerede nu klar til at gå i gang med 1.1.25 kl. 00.01, når vi har runder Nytårsaften.

Hvis du fik lyst til at være med og ikke har prøvet det før kan du kontakte Lars HH, som er kontaktperson for DOF-Vestjylland og hjælper med til at komme i gang. Der er også en mere udførlig instruktion her fra sidste års opstart af Boligbirding konkurrencen.

 

God fornøjelse :-)