Vær med i noget stort – vær med i Boligbirding

Du behøver faktisk næsten ikke andet end at kigge ud ad vinduet for at være med. Men det bliver nok sjovere med en kikkert, og hvis du fodrer. Måske er du den, der spotter en ualmindelig overvintrende fugl.

Af Carl Johan Corneliussen, DOF-Vestsjælland

Boligbirding er en super hyggelig måde at følge fuglene og samtidig sammen med mange andre fuglekiggere kortlægge fuglenes verden fra boligen. Mange tror måske, at man skal ud i naturen med gummistøvler og teleskop for at få en stor eller særlig oplevelse med fuglene, men det er slet ikke nødvendigt. Man kan opleve rigtigt mange fugle fra boligen og ved at deltage i Boligbirding, kan man gøre det sammen med andre og måske konkurrere lidt på, hvem der får flest arter. Faktisk bliver der også spottet rigtigt sjældne fugle på foderbrætter af og til.

Man skal huske på, at fuglene jo altså flyver rundt, så måske dumper en spændende fugl ned i haven, eller den flyver hen over boligen. Undertegnede har oplevet både Rød Glente, Fiskeørn og Havørn over boligen, og midt om vinteren både Munk og Jernspurv på foderbrættet.

I det seneste år er også Sølvhejre dukket op i de kolde måneder, og man studser lige, når det, der ligner en overflyvende Fiskehejre, er en Sølvhejre. Og så er der Silkehalerne. De er almindelige i Nordsjælland om vinteren, men næsten sjældne i Vestsjælland. Undertegnede havde en i naboens birketræ forleden. Det var den første i fem år.

Boligbirding koster ikke noget at være med i, og reglerne er helt enkle. Man må fodre, bruge kikkert og teleskop og skal bare taste i et skema, hvor man også kan se alle de andre deltagere og på den måde konkurrere. Man kan deltage alle steder fra i landet.

Fuglene skal bare observeres fra boligen forstået som den nærmeste have eller altanen eller bare fra boligens vinduer, hvis man bor i lejlighed uden altan.

Med Boligbirding er du også med til at give et billede af udviklingen i naturen, for når alle de indtastede data bliver opgjort, kan den ansvarlige lave en masse opgørelser og kurver, som over årene viser, hvordan naturen har det. Enhver bolig ligger jo på en måde i naturen.

 

Introduktionen herover er skrevet af en ”Boligbirding” deltager fra Vestsjælland og herunder kommer yderligere information om selve Forårs-udgaven 2024, som starter 1.1. og slutter 30.6.


Hvordan deltager man?

Alle kan være med uanset hvor du bor, men der er nogle ting, som man skal gøres inden man går i gang!

• Først og fremmest kan du her læse reglerne for konkurrencen
• Tilmeld dig gerne til undertegnede!
• Hvis du ikke er DOF-Base bruger endnu og gerne vil deltage, så skal du oprettes der.
• De som har været med før, kan gå ind i det oprettede skema, som er tilsendt og selv indtaste, som ”I ple-jer”.
• I DOF-basen kan også indtastes andet fugle registreres og der er også mulighed for at deltage med dem i et andet skema, som hedder ”andre dyr forår 2024”.

Når du er tilmeldt og klar til at gå i gang, er der en standardiseret måde at skrive ind i DOF-basen på!

• I feltet noter, skrives som de andre år Boligbirding og ved de enkelte arter skrives fort løbne denne gang BB F1, BB F2, som indikerer hvor langt man er kommet i sine observationer – F står for forår, grundet der og-så kører en efterårskonkurrence fra 1.7. til 31.12. hvor markeringen så er BB E1, BB E2 osv.

I 2023 var der 24 deltagere i forårskonkurrencen i det vestjyske og 11 deltagere i efterårsudgaven og de første har meldt sig klar til start 1. januar!

Undertegnede er igen ”lokal kontaktperson” for konkurrencen i Vestjylland og vil som de foregående år, fabrikere enkelte artikler på DOF-Vestjyllands hjemmeside i løbet af konkurrence perioden, omhandlende status i konkurrencen set fra lokalafdelingsperspektiv, samt evt. rundsende nyhedsbrev til deltagerne med relevant info i forhold til konkurrencen.

Eventuelle spørgsmål eller hjælp til skemaer eller andet i forhold til ”Boligbirding 2024” må gerne sendes til mig.

Boligbirding er et rigtig godt koncept for ”fuglekiggere” og både erfarne og nybegyndere kan have meget fornøjelse af at være med. ?

Tilmelding som sagt til Lars HH og ellers God fornøjelse med ”Boligbirding 2024”