Referater fra ture med DOF Vestjylland og DOF Vestjylland Senior 2025
2025
Lørdag d. 29. marts
Ekskursion til Hoverdal og Vest Stadil fjord
En smuk morgen med sol, svag vind og lidt tåge i lavningerne. 12 deltagere var mødt frem fra nær og fjern. Ved mødestedet i Hoverdal Plantage hørtes straks trommende Stor Flagspætte, Sangdrossel, Solsort, Gærdesmutte. En Ravn fløj over. Vi startede med en gåtur. På vej gennem skoven hørtes Gransanger, Sortmejse og en fjern Grønspætte. Ude på det åbne hedeområde fandt vi 2 – 3 Sortstrubede Bynkefugle, set på nogen afstand. Hedelærken med den smukke sang var målet. Vi så også én af slagsen overflyvende, let genkendelig på den stumpe hale. Den ville dog ikke synge for os. Længere ude fandt én de skarpøjede deltagere en siddende Stor Tornskade. Hele tiden hørte vi den fjerne Grønspætte, og Traner sluttede sig til lydkulissen. Da de fleste af deltagerne er seniorer, var der en del snak om tonehøjde, afstande til lydene, hvilke arter kan ikke høres længere, høreapparater samt lidt snak om bentøjets formåen! Der blev også tid til snak om el-bilers rækkevidde mv. Nå, tilbage mod bilerne. I skoven prøvede vi en lille ”mobgang” (en lydfil på telefonen afspilles - mange forskellige fuglestemmer på én gang). Småfuglene reagerer omgående – man mener at fuglene tror der sidder en ugle, en kat lister rundt eller lign. I hvert fald blev der på tæt hold set 3 – 4 Fuglekonger, Sortmejse, Bogfinke og en Træløber. Man skal være vaks med kikkerten, da fuglene her bevæger sig meget hurtigt rundt pga. de mange lyde. Fuglekonge-hannerne rejser ofte issefjerene, så de orange underfjer ses tydeligt, man kunne næsten tro, at der er tale om Rødtoppet Fuglekonge, men her skal man så kigge efter andre kendetegn! Der blev opfordret til, at man kun bruger ”mobgang” kortvarigt og ikke ved fx sjældnere ynglefugle.
Vi kørte gennem skoven til lysningen med borde/bænke. Nu kaffetid. Tranerne hørtes her tydeligere. Morgenens fuglekor var aftaget noget, så kaffen kunne nydes i ro og fred. På en lille gåtur ned til Ejstrup Bæk sås Topmejse og kredsende Musvåger. Misteldrossel og Gransanger kunne høres næsten konstant. Et lille ophold ved en ellers fast hedelærkelokalitet gav heller ikke gevinst.
Vi kørte nu ud til Vest Stadil Fjord. På en lille obspost i den østlige side af Mellemdyb fløj 3 Nilgæs op. For nogle af deltagerne var dette en ny art. Her sås, Grågæs, Krikand og Pibeand. 2 Blå Kærhøge kredsede rundt længere ude. Tæt på p-pladsen ved Jagthytten rastede ca. 200 bramgæs på helt tæt hold. Et flot syn i forårssolen. I den lille sø lå Knopsvane, Knarand og Blishøne. Vi gik en tur ned langs granhegnet, hvor Gransangeren hørtes fint, også Rødhals, Gærdesmutte og Tornirisk sang med. På afstand sås kredsende Rørhøge. Rørspurv hørtes og endelig paukede Rørdrummen. Ude i det åbne rørskovsområde sad en Rørhøg han og hvilede sig. Vi lyttede forgæves efter Blåhals. Vi sluttede turen af med at se på Brushøns, der fouragerede ved en sø. Også Stor Præstekrave holdt til her. Overflyvende Hjejleflokke og Viber i parringsflugt satte et smukt punktum for vores tur.
Ca 64 arter er rigtig flot.
Tak for hyggeligt samvær.
Jens Ballegaard
Onsdag d. 12. marts
Tur til Hald Sø og Dollerup - Seniortur
12 seniorer mødte op kl. 09 ved Niels Bugges Kro til lyden af sangen fra gærdesmutten og bogfinken. Der blev budt velkommen til en grå dag med kun lidt vind samt senere lidt småregn.
Ved kaffen kom solen lidt frem. De fleste var gamle kendinge, men to fra Fussing Ø havde vi stor glæde af, især da fruen havde en kikkert med stabilisator.
Allerede før velkomsten havde vi alle glæde af at se og høre korttået træløber, der var meget aktiv.
Der ses ivrigt efter Korttået Træløber
Efter velkomsten gik vi op i Troldeslugten, hvor Poul straks fik øje på den flotte bjergvipstjert, der sad og viste sig frem. Alle havde god tid til at nyde synet af den. Der var ikke meget gang i sangen på grund af det disede og kølige vejr (3 grader), men mejser, rødhals, træløbere, bogfinke og især den lille gærdesmutte futtede ivrigt omkring os. De mest aktive var dog spætmejserne, som vi hørte hele tiden. I det fjerne hørte vi et par misteldrosler synge og en enkelt stor flagspætte trommede. Der var ivrigt aktivitet i haven ved Niels Bugges Kro med store larmende maskiner, hvilket ikke gjorde det nemmere at høre fuglene.
På søen lå en del troldænder og toppede lappedykkere. Vi gik videre ud til den nyrestaurerede borg. På vejen derud så vi igen træløbere, men også en flok grønsisken. Fra borgen kunne den fine skarv koloni rigtig studeres oppefra. Den hvide yngleplet lyste op i disen. På vejen tilbage havde vi et nyt sted igen en stor flok grønsiskener og igen korttået træløber.
Tilbage ved bilerne nød vi kaffen, nu i dejligt solskin, og Ida fik held til at se et glimt af isfuglen.
Vi kørte derefter til Dollerup Mølle for at nyde den flotte natur. Her var ingen vandstær i år, men et par grågæs og gråænder. Ved svenskehusene syngende stær, skovspurv, gulspurv, mejser m.m.
Tilbage igen takkede Leif deltagerne for at være mødt op og for som sædvanlig at være i godt humør og ivrige efter at finde fuglene.
Tak til Poul Krag for at holde styr på fuglene. Det blev til hele 32 arter. Se listen herunder!
Leif Novrup
Artsliste: Spætmejse, Bogfinke, Bjergvipstjert, Gråand. Korttået Træløber, Musvit, Gærdesmutte, Allike, Solsort, Rødhals, Stor Flagspætte, Misteldrossel, Knopsvane, Troldand, Toppet Lappedykker, Træløber, Ringdue, Grønsisken, Skarv, Vandrikse, Musvåge, Isfugl, Halemejse, Gråkrage, Grågås, Dompa, Stær, Skovspurv, Fasan, Gulspurv, Grønirisk.
Søndag d. 23. Februar
Ørnens dag i Skjern enge
Dagen startede i tæt tåge, men allerede omkring kl 10 brød solen igennem. Det blev en meget flot solskinsdag, der gav masser af forårsfornemmelser.
Erik, Bjarne, Tage, Laurids, Lene, Karl-Erik, Børge, Mogens stod klar med teleskoper på Pumpestation Nords tag til at vise og fortælle om havørnen og de øvrige fugle, der kunne ses fra taget.
På jorden stod Ørneklubben – Ane Sofie, Søren og Stig i pavillonen klar med aktiviteter for de børn, der dukkede op.
Dagen igennem kom mellem 80 – 90 personer heraf 5 børn forbi, og fik en snak om havørnen og de øvrige fugle, de kunne ses fra taget af pumpestationen, og deltog i Ørneklubbens aktiviteter.
Ørnene var ikke særligt samarbejdsvillige. Det blev til 4 havørne både siddende og jagende, men alle i nogen afstand fra pumpestationen. Ude i bla. Vesterenge og Præstholm blev der spottet ca 20 fouragerende sølvhejrer. Et par blå kærhøge kom forbi.
På Falbækvej og ud til Pumpestation Nord blev der langs vejen observeret syngende lærker og flokke af kvækerfinker, bjergirsk, grønirsk og bomlærker, 37 hjejler og 300 viber.
I de vanddækkede områder i Vesterenge, Stavnsholm, Præstholm og Kalvholm kunne der fra taget bla ses flere lille skalleslugere, troldænder, krikænder og pibeænder. En sjælden gæst – en sortbrun and var set i Amholm, men det lykkedes ikke at spotte den fra taget af pumpestationen.
Marianne Linnemann
Torsdag 18. Februar
Vinterfugle ved Bølling Sø og Lystrup å
Efter flere dage - og især nætter - med hård frost var Bølling Sø næsten fuldstændig tilfrosset, og mulighederne for at finde ret mange fugle begrænsede. Jeg havde på forhånd hørt fra 3 deltagere, så jeg tænkte vi nok blev 4 (med mig) sådan en kold vintermorgen. Da jeg kom til mødestedet ved Moselund lidt før kl. 9, var P-pladsen allerede godt fyldt, og kl. 9 nærmest fyldt med biler og 21 deltagere til turen. Jeg kunne ved velkomsten love flot solskin, blå himmel, froststille vejr og ikke ret mange fugle - og det kom til at holde stik :-)
Udsigt over Bølling Sø. Foto: Kristian Tikjøb Olsen
Vi startede på den anden side af jernbanen med fint udsyn over søen, og kunne nyde synet og lyden af 2 flokke af Sangsvaner ude på isen, men ledte forgæves efter Pibesvaner i flokkene. Gråænder og et mindre antal Grågæs var de eneste andre vandfuglearter. Snart fandt vi den første Havørn, og lidt senere makkeren fra det langtidsstationære par i området. En hunfarvet Blå Kærhøg sås kortvarigt af nogle få deltagere, og en Sortspætte kaldte fra skoven bagved. En gåtur ad stien mod øst gav bedre lys og udsyn til Havørnene og Svanerne, og i træerne nedenfor os kom Tårnfalk og forskellige småfuglearter frem.
Tilbage ved P-pladsen fik vi indstillet alle GPS'er til Lystrupminde Naturskole. Undervejs et kort stop i St. Hjøllund Plantage, hvor vi forgæves kiggede og lyttede efter Nøddekrige. Fremme ved Naturskolen blev Vandstæren hurtigt fundet, og lige så hurtigt formiddagskaffen og dertil hørende spiseligt. Snakken gik lystigt i det store madpakkehus, og nogen formåede endog at få deres bænk ud i solen.
Vi sluttede dagen af med en gåtur langs Lystrup å, hvor flere var heldige at se en Isfugl, og hvor også Musvåge, Ravn og nogle få småfugle viste sig.
Allan Kjær Villesen
Ved Lystrup Å. Foto: Kristian Tikjøb Olsen
Torsdag 16. Januar
Seniortur til Thorsminde og Bøvling Klit
19 friske seniorer fra henholdsvis DOF og DN troppede op til en meget tåget fugletur i Thorsminde. Der var godt gang i vestenvinden med pæne bølger. Måske var der et havtræk, men vi kunne kun lige se ud over brændingen, og hvis vi gik for langt ud på molen, så ville det blive en meget våd omgang. Vi fik praktiseret lidt i at kigge på måger, og højdepunktet var nogle meget fine dværgmåger, der patruljerede rundt i havnen, af og til blot på 20-30 meters afstand.
En anden rigtig god oplevelse var 24 sortgrå ryler der hovedsageligt befandt sig yderst på den store sydlige mole. De havde travlt med at afsøge stenblokkene for føde. Af og til lettede de som en sværm, når en stor bølge slog imod molen. Helt tæt på fik vi ikke set den ellers meget tillidsfulde fugl.
Skærpibere glippede, der var nok for megen vind på molerne til dem. Ligeledes sandløbere og stenvendere.
Kratluskeri på sydsiden gav blot en Sjagger og ude på engene i syd var der lidt grågæs og fiskehejrer. I disen over vores hoveder kunne vi høre trækkende kortnæbbede gæs og bramgæs.
Fjorden og kanalen var næsten blæst for fugle. Lidt knopsvaner og en enkelt hvinand kunne det blive til, og mens vi ærgrede os over denne mangel, blev vi kompenseret med to trækkende blå kærhøge der fløj imod os.
Nord for Thorsminde stod der 700 Bramgæs som i skoperne blev skannet for eventuelle andre slags gæs, men det var en ren flok. I vandhuller langt ude var der lidt grågæs, sammen med nogle drilske lokænder. Men efter at have nærstuderet dem, var der en lille flok rigtige gråænder, tre gravænder, to knarænder og to krikænder og endelig en sølvhejre langt ude. Rovfugle var der også, men igen noget ude i disen, en musvåge, en tårnfalk og to blå kærhøge.
En hurtig tur til havet gav 100 fouragerende sortænder og en enkelt rødstrubet lom.
Det blev til 26 arter på en tåget og blæsende dag. Fantastisk at så mange DOFere er med på at trodse et lidt træls vejr, og så med en god portion godt humør og entusiasme. Tak for det!
Kristian Tikjøb Olsen
Lørdag d. 11. januar kl. 09.00 - 12.00
Vinterfugle i Vestjylland
Med undertegnede som guide forsøgte vi atter at gennemføre denne tur, som historisk har været noget udfordret. Vi har været ramt af guide-afbud et år pga. sygdom, og vi har været ramt af mindre godt vejr, og vi har været ramt af et fremmøde på nul i 2024.
Jeg sad derfor fordybet i mørke tanker efter meget tidlig ankomst, som jeg har for vane. Ville der mon dukke gæster op? En enkelt gang var jeg ude af bilen og hørte de svage næb-klik fra en kaldende rødhals. Ydermere havde jeg glemt min mobiltelefon hjemme. Hvordan skulle det gå?
Min glæde var dog stor, da klokken nærmede sig ni, og vi uafhængigt af hinanden stod ud af vist fem biler, og mødtes om velkomst til turen. Jeg startede med, at aflyse gåturen senere på den lange sydmole, men til gengæld love, at vi undersøgte området ved nordmolen, hvor fine arter er set de sidste dage. Nu afgang med Bagges Dæmning; Guide plus fem deltagere.
Efter ankomst til den store surfer-p-plads i Sønderby, som området NV for fjorden der hedder, fik vi hurtigt tårnfalk og ringdue på kortet, og senere fiskehejre, bl.a. i Sønderbyområdet. Tre fasaner i rørskoven. Da vi nærmede os Bagges Dæmning, meldte jeg ”sjagger hørt”, og heldigvis blev den set lidt efter. Jeg hørte også en grønirisk, men den står vist kun på min regning. Bomlærke og gulspurv kom på kortet i samme område.
Det viste sig, at Henrik R havde mulighed for indtastning online på dofbasen via telefon, som jeg jo selv ikke havde mulighed for. Det gav mig dog god taletid til den viden og de historier jeg nu engang har, og mens jeg snakkede opdagede Henrik R et par fine arter undervejs. Vi fik nu blishøne, knopsvane, sangsvane, hvinand, knarand, gråand, pibeand, lille skallesluger hun på kortet. I området sås også blå kærhøg og musvåge. Flokke af rastende stormmåger på isen, som var under dannelse i morgenkulden
MEN nu endnu en aflysning: Bekkasintram på nordbredden af øen på Bagges Dæmning er mulig i almindelig og lav vandstand i fjorden. Under de forhold dannes en mudret strandbred her, som tilgås ved bordebænkesættet på øen. Her er er næsten altid (mange) dobbeltbekkasin og jævnligt enkeltbekkasin. De arter skal man nok ikke regne med her i den høje sommer, i hvert fald ikke enkeltbekkasin, men hermed er tippet givet videre. I dag for høj vandstand. På vej tilbage i bilerne så vi fra broen, og på helt tæt hold, to knopsvaner forsøge, at bryde det nydannede tynde lag is, der dækkede noget af fjorden, for at svømme væk fra os. Spektakulært.
Tilbage ved surfer-p-plads forlod den første deltager gruppen; pligterne kaldte, men han var vist ganske fornøjet med det hidtidige.
I Hvide Sande tog vi kaffen, og deltager Susanne skal hædres ved at gøre det til en rigtig nytårskur med medbragt kransekage.
Vi gik ud langs hegn og bygning mod nordmolen, og så det fine par af sortbroget bynkefugl, som tidligere også er set af andre her. Nu blev så Henrik R hidkaldt af vigtige pligter og vi var så guide og tre deltagere tilbage. Skærpiber og snespurv svigtede i dette område, men straks skete der noget mere.
På stranden mellem den indre mellem/nordmole og den nordligste mole sad en enlig måge-spejder. Det var såmænd OA, det tjekkede de talrige måger på og ved nordmolen. Og ved hans hjælp fik et par stykker af os to adulte og en ung dværgmåge at se. Karisma. Vi kiggede i skoperne på begge sider af nordmolen efter sortgrå ryle, men ak!
På vejen tilbage til bilerne nævnte OA en husrødstjert, han havde set i området, den fik vi dog ikke. Ved bilerne forlod endnu en Henrik selskabet, men Eilif og Susanne og jeg ville så HURRA!, alligevel gå turen på sydmolen, især Eilif ville give sin fuglebog væk, bare for at se en sortgrå ryle.
Vi parkerede herefter ved ”toilet-parkeringspladsen” ved sydmolen og startede gåturen på den vist 700 m. lange mole. På vej udad ser vi stor skallesluger hun, og en af de to tilbageværende deltagere får øje på små stillesiddende vist nok fugle på indersiden af nordmolen, som vi nu kan se ordentligt. Det bliver ikke nu her offentliggjort hvad vi var omkring af arter, men jeg havde dog forinden sagt, at det var i det område jeg sidst havde set sortgrå ryle i denne havn. Og nu siger Susanne så: ”de har røde ben”. Og således blev turen forløst. Vi gik til spidsen af sydmolen, hvor man kommer tæt på nordmolen og, viser det sig, 10 (ti) helt stillesiddende sortgrå ryle. De hvilede sig, rastede. Måske de også har været indblandet i en storm.
Tiden var nu overskredet, jeg forlod P-pladsen kl. 13.15.
Ca. 25 arter.
Og således er det muligt, at den årlige tur ”Vinterfugle i Vestjylland” overlever😊
Peter Leth Olsen
VE-anlægsgruppen
Kristian Tikjøb Olsen
Fjordlystvej 9
7620 Lemvig
tlf. 24 45 01 55
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Marianne Linnemann,
Kastanievej 22,
6880 Tarm,
tlf. 20 14 50 10,
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Projekter
- tryk for det enkelte projekt og se hvad vi har gang i.
Sortterneprojekt Vestjylland – er opstartet i 2018 i et samarbejde mellem DOF Vestjylland, Naturstyrelsen Vestjylland, Holstebro kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune og har til formål at kunne hjælpe en lille bestand vi har i Vestjylland af Sortterne
Storkeprojekt – Storkegruppen Vestjylland er oprettet i 2020 af DOF Vestjylland og samarbejder med storkene.dk for at hjælpe bestanden af ynglende hvid stork i Vestjylland
Punkttælling - DOFs punkttællingsprogram startede i 1975 og siden er de almindelige fugle optalt på gentagne ruter i hele landet og har bidraget med værdifuld viden i naturforvaltningen. Hver lokalafeling har en kontaktperson som styrer og koordinerer afdelings punkttællinger.
Punkttællingsprogram
Kontaktperson i DOF Vestjylland:
Agner Svenstrup
Se kontaktinformationer her.
Naturpolitik - det arbejder vi med
Natura 2000 - se artikel. Og se DOF-Vestjyllands høringssvar for disse områder:
Linde, Struer kommune - Høring Solcellepark
Holing Sø, Herning - DOF Vestjylland følger tæt Herning kommunes ide med en ny landskabsplan for Holing Sø mellem Herning og Tjørring. Læs mere her.