I september udkom en Rapport fra DCE – Nationalt center for Miljø og energi på 16 sider om vandfuglene på Tipperne, som bl.a. på grund af det ret våde forår, har der været en ret god ynglesucces på lokaliteten.
Som der står i rapporten, er Tipperne en af de vigtigste yngleområder for engfugle i Europa og da halvøen har en ynglebestand af 3 af de allermest truede: Engryle, Stor Kobbersneppe og Brushane, hvilket under 5 lokaliteter i Europa har, er det særdeles vigtigt at bevare området, så det kan vedblive, med at være gunstigt for de sjældne arter som yngler her.
Overvågningen, som er foretaget i nu 97 ynglesæsoner siden 1928 er optalt og kortlagt på en fast optællingsmetode er helt unik og Tipperne udgør derfor en af de allerlængste optællingsserier af vandfugle for fuglelokaliteter i hele verden.
Her et par små nedslag fra rapporten:
• Stor Kobbersneppe – Stabil på lokaliteten med 41 ynglepar i 2024, som dog var 8 par mere end året før
• Brushane havde det bedste år siden 2012 og 2013 i det der blev fundet 40 ynglehunner og 17 ”dansehanner” og tillige var der ret god ynglesucces
• Klyde – Hele 135 klydepar ynglede på Tipperne og på tællingen sidst i maj registreredes hele 110 ungefamilier, hvilket er det højeste nogensinde registreret på lokaliteten.
• Skeand ynglede med hele 22 par og det er største antal i over 30 år.
• En Hættemåge koloni på 650 par etablerede sig og ganske mange ud fløjne unger blev registreret.
• Desværre forsætter Engrylen sin tilbagegang og i 2024 er der kun registreret 6 ynglepar, så en art det efterhånden ser meget kritisk ud for i Danmark og dens øvrige udbredelsesområde.
Læs også Naturstyrelsens opslag "Ynglefugle på Tipperne slår rekorder", hvor der også står noget om målrettet regulering af prædatorer, som også har været en medvirkende årsag og nederst er der et link til den interessante ”Tipper ynglerapport” på 16 sider.