For kort tid siden kom der et Nyhedsbrev i min E-mail boks – ”Vintertid er tælletid” og det er fordi vinterpunkttællingsperioden løber i perioden fra 20.12 – 20.1. og jeg er punkttæller.
Punkttælling er en af de allervigtigste DOF-opgaver, da man får mange målbare resultater ved at mange frivillige doffere, tager ud og laver en standardiseret optælling af fugle på tælleruter og punkter i landskabet, på en bestemt måde år efter år:
• Samme tællerute, som man selv har valgt!
• Samme dato året efter +/- 7 dage
• Du kan ikke vælge vejret, men tag forbehold for blæst og regn den dag du tæller.
• Samme tidspunkt på dagen +/- en halv time
• Samme fastsatte punkter
• Og en tælletid på nøjagtig 5 minutter!
De 5 minutter bruges så til at tælle og nedskrive alle de fugle man ser og ligeledes hvis der skulle komme en hare, rådyr eller en af de øvrige arter, som kan registreres i DOF-basen forbi.
Når tælleruten er færdig, registreres ens resultater i DOF-basen under fanen ”Punkttællinger”.
Har man lyst til at deltage og dermed hjælpe med til at generere viden om vores almindelige fugle, så er der flere muligheder: Vinterpunkttælling, som er den der er helt aktuel nu, men til foråret er der bl.a. tidlig og sen yngletælling, samt natfugletælling.
Sidste år var der ”vintertællerute” rekord med 397 ruter på landsplan og heraf var de 27 i det vestjyske, nogenlunde pænt fordelt, men der er stadig god plads, hvis du kunne tænke dig at være med og bl.a. vil man i projektet gerne have at man på sin rute vælger nogle punkter i landbrugslandet.
Du kan læse mere om punkttælling på DOFs hjemmeside og her er vejledningen og hvis der er yderligere spørgsmål, så har vi også en lokal koordinator, du kan rette din henvendelse til.
God fornøjelse :-)