Tornhalesejler - ny art for DOF Vestjylland

Læs Jens Ballegaards beretning om hans og Svend Erik Petersens fund af Tornhalesejler ved Vest Stadil Fjord.
Ny art for DOF Vestjyllands område og kun tredie fund i Danmark.

Mandag 17. maj 2021 vil ikke blive glemt.

Svend Erik Petersen (SEP) og jeg kørte først kl. 07. Egentlig ville SEP droppe, men en fin maj morgen bør man jo tage af sted. Målet var såmænd blot Vest Stadil Fjord + det løse. Ikke nogen heldagstur! Lige før rundkørslen ved Søndervig foreslog SEP forsigtigt, at man måske kunne tage et smut omkring Lyngvig Fyrhave, hvor der jo dagen før var udmeldt både Rødrygget Tornskade og Vendehals, begge ville være årsarter for SEP. Det gjorde vi så. Ved udstigning på P-pladsen ved fyret tog SEP straks kikkerten op og sagde: ”Rødrygget sidder der!” Samtidig lød de spæde toner fra Vendehals lidt derfra tilbage ad vejen. Vi gik derhen, og i toppen sad den fine fugl. Vi gik lidt ind i haven, og så lød det helt tydeligt Video-Video. Karmindompap! Kun 1 gang hørt. Også Sortstrubet Bynkefugl var til stede.

Videre til Vest Stadil Fjord, hvor vi ville kigge okkerbassinerne efter. Et lille stop ud for Nordre Dyb gav fouragerende Fiskeørn. På marken lige syd for vejen derud stor 2 Pomeransfugle. Ved engen øst for okkerbassinerne holdt de sædvanlige Brushøns til - 5 hanner. En del rugende Hættemåger på knoldene.

Vi standsede ved jagthytten og ville gå en baneomgang langs granhegnet. Sang af Løv-, Gran-, Gærde-, Torn- og Havesanger samt Munk. Så sker det. SEP siger: ”Nå der kommer min første Mursej… kikkerten på ”NEJ, DET ER EN TORNHALESEJLER!!! Bestemt på et sekund, da den hvide hesteskoformede undergump sås helt tydeligt. Sejleren forsvandt ned bag granerne, men inden vi havde sagt ØV! VÆK! dukkede den op igen og tog et par baneomgange over os, hvor vi så alle kendetegn. Tydelig en sejler, men virkede større og mere kompakt end Mursejler. Hvid undergump, hvid strubeplet, stor grå rygplet. Bredere vinger end mursejler og tyk cigarformet krop. Kort, let afrundet hale. Ingen af os bærer rundt på kamera, så SEP fik et par skud med mobilen. SEP satte sig og tegnede og skrev, men blev hele tiden forstyrret. ”Er den der? Hvor fløj den hen? Og sms’er med tillykke mv. Pulsen var helt oppe, og da vi kom tilbage til jagthytten, bankede hjertet efterhånden normalt. Flere folk kom til stede, ikke nogen, der søgte efter sejleren, men vi kunne da fortælle om vores fund.

Jeg må her rose min makker: Han havde et indre billede af Tornhalesejler og kunne straks bestemme arten. Ingen fuglebog til hjælp her! Selv så jeg alle kendetegn fint, men ville personligt nok have brug for hjælp til bestemmelse.

 Man mener, at det er verdens hurtigste fugl! Vi følte os som verdens heldigste. Dette lyn af en fugl kan man jo ikke køre på, men vi ville gerne have delt oplevelsen. Efterfølgende blev vi pr telefon, mail og sms kontaktet af erfarne birdere, der udtrykte glæde på vores vegne og samtidig fortalte, at denne art stod højt på deres personlige ønskeliste.

 Det skal nævnes, at det er en ny art for DOF- Vestjylland. Arten yngler i det sydlige Sibirien og Central- Asien. Vi taler her om en navigationsbrøler af rang!

Havørn, Vandrefalk, Rørhøge og paukende Rørdrum blev herefter set/hørt, og det er jo også gode arter, men den sjældne gæst – det er 3. fund i DK – tog hele æren i dag.

Jens Ballegaard

Tornhalesejler VestStadilFjord 20210517 JB 2Tornhalesejler, Vest Stadil Fjord, 17/5-2021.  Mobilfoto: Svend Erik Petersen