Spurveugle i Gludsted Plantage - ny art for DOF Vestjylland

Spurveugle i DOF-Vestjylland for første gang

Gludsted Plantage rykker i disse dage. En spurveugle holder hof og lader sig høre af masser af ornitologer som valfarter til plantagen. Når man så samtidig har stor mulighed for også at høre perleugle, skovhornugle og natugle giver det store oplevelser for de tilrejsende. Spurveuglen blev fundet af Allan Kjær Villesen, og her fortæller han om fundet:

Vi var 6 lokale fuglekiggere (Niels Peter Brøgger, Bo Daugård, Bøje Rauf, Erik Bisballe Jensen, Hans Knakkergaard og Allan Kjær Villesen) som mødtes kl. 18 på P-pladsen ved Hundeskoven i sydkanten af Gludsted Plantage. Vi ville forsøge at holde mandtal på Perleugler i plantagen, og delte os op i 3 grupper. Hans og jeg kørte lidt østpå langs skovkanten, og gik ind for at gå en rundtur i en del af skoven som tidligere har været god for Perleugle.

Vi gjorde jævnligt stop og lyttede, og jeg havde mit parabol lytte-/optageudstyr med, som hjælper godt på hørevidden. Ved et stort lysningsområde, var der lidt røre med en overflyvende Skovsneppe, og vi kiggede noget rundt i alle retninger. Jeg får tændt lytteudstyret og fanger som noget af det første ”ugleagtige fløjt” gentaget regelmæssigt med 1-2 sek. mellemrum. Jeg trykker straks på optageknappen og sikrer den første sekvens. Så fortæller jeg Hans om de spændende ”lyde”, og han siger at han også hører noget, og vi kan faktisk godt høre den med ”det blotte øre” når den er tydelig. Styrken i lyden varierer lidt, nok afhængig af hvordan den sidder og drejer sig.

Vi hører den ret konstant gennem ca. 15 min, jeg får optaget flere sekvenser, og vi bevæger os samtidig lidt længere østpå ad skovvejen. Så bliver der stille. Vi går op til området ”uglen” vurderes at synge fra i håb om at den vil begynde at synge igen – men det sker ikke.

Og hvad var det så vi havde hørt? Mit eneste og bedste bud var Spurveugle, men jeg kunne ikke huske hvordan dens sang er. Hans fandt sang og kald på en app på sin telefon, men det matchede ikke. Så Spurveugle blev ”skudt til hjørne” – selv om jeg ikke var helt overbevist og sagde til Hans at jeg ville prøve at finde forskellige optagelser af Spurveugle-sang på Xeno-canto når jeg kom hjem. Alle Hans’ forslag ”skød jeg til hjørne”, og så afprøvede vi lige en Høgeugleoptagelse også – og den var det slet ikke.

Så lod vi den hvile og gik resten af turen uden flere ugler.

Vi mødtes alle 6 igen kl. 20:15 på P-pladsen ved Hundeskoven og gjorde status. Jeg fortalte om vores lidt ”tvivlsomme og uafklarede” obs. og lydoptagelse, og at jeg fortsat ikke havde bedre ideer end Spurveugle og ville hjem til Xeno-canto. Bøje var vaks med smartphonen og lynhurtigt fremme ved Spurveugle, og jeg sagde han skulle vælge optagelser af sang – gerne flere forskellige og gerne lidt på afstand. Og VUPTI var den der, og Hans og jeg kunne i munden på hinanden udbryde ”Det er den!”.

Så gik mit headset på omgang, så alle kunne høre mine optagelser – og nikke genkendende til lyden selv om lydstyrken var lidt svag.

Herefter gik 5 af os (minus Hans) tilbage til observationsstedet en halv times tid – men forgæves.

De følgende aftener hørtes Spurveuglen igen – og af rigtig mange mennesker. Det er pudsigt at vandre rundt i mørket på øde skovveje i Gludsted Plantage – og konstant møde små grupper af mennesker
Spurveuglelyt GludstedPlantage 20230303Der lyttes efter spurveugle i mørket i Gludsted Plantage d. 3/3-2023. Nr. 2 fra højre er finderen af fuglen Allan Kjær Villesen med sit lytteudstyr og længst til højre ses Kristian Tikjøb Olsen. Foto: Ole Olesen