Sortbrun And - ny art for Danmark - fundet i Skjern Enge

SortbrunAnd SkjernEnge 20240318 OA 1
Ny art for Danmark, Sortbrun And, Skjern Enge 18/3-2024. Foto: Ole Amstrup.

Af Ole Amstrup.

Mogens Bak og jeg havde aftalt at gennemføre en NOVANA-optælling den 18. marts på Skjern Enge for Aarhus Universitet. Proceduren var at Mogens talte østlige del af Skjern Enge, mens jeg tog den vestlige del med start ved Skaven Strand og Høje Sande. Jeg var i gang lidt i 9 og gav mig god tid. Ved 14-tiden var jeg nået til Vesterenge fra det store Hestholm-tårn. Ved en optælling af gråand opdagede jeg på ca. 400ms afstand 2 fouragerende ænder. Den ene var en gråand-hun, men den anden så meget mørk ud med lysere hoved. Den lignede unægtelig en sortbrun and. Den havde et gulliggrønt næb og intet hvidt ved halesiderne men jeg kunne jo ikke være sikker, da der kan være problemer med hybridænder. Så derfor gik jeg i gang med at ta fotos/video med mobilen på teleskopet. Håbede også at den ville baske med vingerne. Fotos/video blev ikke gode, og så ringede jeg til Ulf E. Møller for at varsko, at jeg havde en spændende fugl. Efter samtalen sendte jeg den ud på BirdAlarm med usikker artsbestemmelse. Kort efter udmeldingen ringede Henrik Haaning Nielsen, der ville komme lidt over en time senere og han var jo ikke den værste til at få med til at skaffe dokumentation! Så svømmede de to fugle lidt tættere på, men desværre efterhånden skjult af høj vegetation, øv, øv. Der gik lidt panik i mig, og derfor kørte jeg 300m længere nord på. Her lykkedes det minsandten at genfinde fuglen på måske 250ms afstand. Den hvilede sig og var sammen med nogle andre gråænder. Her nåede jeg at ta nogle lidt bedre fotos og lidt video. Pludselig tog den og hungråanden en svømmetur mod nord. Den første twitcher (Henrik Lindgaard Møller) var nået frem og vi fandt den svømmende tilbage inden de forsvandt bag en ø. Okay, vi må flytte i håb om at de var kommet til syne på den anden side af øen. Men ak, ak, pist væk. Det var pisseirritereende, når man nu havde fundet en mulig ny art for landet og ikke havde den bedste dokumentation. Andre fuglekiggere kom til, og det var forgæves for anden blev ikke set mere den dag.

SortbrunAnd SkjernEnge 20240318 OA 2
Ny art for Danmark, Sortbrun And, Skjern Enge, 18/3-2024. Foto: Ole Amstrup

Om aftenen havde jeg lidt mail-korrespondance (fotos og video) med Rasmus Strack. Han troede virkelig på den, og det var godt.
For tirsdag tidlig morgen stod der allerede en del fuglekiggere ved Vesterenge. Og så skete åbenbaringen. Andreas Bruun Kristensen og Ib Jensen var gået længere vest på langs norddiget og fandt den et stykke ude. De fik guidet Hestholm-tårnet, der umiddelbart efter så den flyve tættere mod Lønborgvejen. Der blev styr på fuglen og fotos af vingerne kom i hus. Denne morgen havde jeg en tælleopgave ved Klægbanken, og da Rasmus havde sendt et vinge foto blev jeg meget glad. Havde lyst til at lave et jubelspring på 1m, men glemte helt, at jeg ikke var ung længere. Tror jeg kun nåede få cm over jorden!

Om aftenen modtog jeg en hyldest fra vores vestjyske rimsmed, Svend Erik Petersen fra Ringkøbing. I får den lige:

OA! Du slog til igen!
Du er hver en twitchers ven!
Du er om dig, du er skrap,
Og især til ænder rap!
Ingen har i dette land
Før end dig set Sortbrun And.
Stort til lykke, gamle jas!
Hvem kan matche nutilda's
Ole Amstrup, dagens mand,
Lagt i skysovs fra en and?
Gid du nu til påske får
Dig et sortbrunt andelår!