Ørnens dag - stor succes

Ørnens Dag på Skjern Enge den 26. februar blev en stor succes med mange besøgende og børnene fik fint indblik i hvad DOF-Vestjyllands Ørneklubben kan tilbyde, se nederste hvor der er et særskilt afsnit om Ørneklubbens aktiviteter :-) 

Herunder et skriv om dagen akkompagneret af foto taget af Søren Langkjær. 

Solen skinnede, og der blæste en let til jævn halvkølig vind. Endvidere var sigten fremragende, så der var lagt i kakkelovnen til en god dag med ørne! Allerede kl. 9.30 var alt næsten på plads ved Pumpestation Nord. Ørneklubben havde sat bannere, borde, telekoper mm. op og havde planlagt opgaver for børn. På taget af pumpestationen var der også stillet teleskoper op. Herfra er der et fantastisk udsyn ud over enge og marker. Arrangementet var planlagt fra kl. 10 til 13, og allerede kl. 10.00 kunne den første havørn ses trække nord. Og så var vi i gang! Herefter kunne vores ørnerede-koordinator Erik Mørk holde et mindre foredrag om havørnene på Skjern Enge og omegn. Lidt senere blev der mod vest opdaget 3 yngre havørne over en mindre granlund. De fløj langsomt mod syd. Blot få minutter senere hang der endnu en yngre havørn over træerne. 

Vi formoder at disse 4 ørne havde tilbragt natten sammen i lunden. Så kom der en stille periode, men der var altid fugle i luften. De to lokale tårnfalke fik mange besøgende glæde af og ret ofte kom en gåseflok forbi. For det meste var det bram- og blisgæs, men en enkelt gang sås også en flok af kortnæbbet gås. Lidt før 12 kom endnu en yngre havørn øst fra og fløj over Kalvholm og Vesterenge. Den fik flere hundrede ænder på vingerne. Der var mange fugle at se på. Der var bl.a. sølvhejrer, nogle få skestorke, skeænder og små skalleslugere. Sanglærkerne var i sangflugt ude over engene og markerne. Efter frokosttid blev der opdaget en adult havørn. Den sad i nogle pilebuske langt mod øst.

 Arrangementet på Skjern Enge blev en stor succes. Der var over 120 voksne og 15 børn, der kiggede forbi. For hovedparten lykkedes det at se en ørn. Ørneklubben havde travlt med at beskæftige de interesserede børn.

TV MidtVest var også på banen. Se et alt for kort indslag her - (ca. 8 minutter og 20 sekunder hen i udsendelsen)

Tusind tak til alle fremmødte og alle frivillige medhjælpere.

Ole Amstrup

 

og her om Ørneklubben...

Jeg og mit barnebarn Pelle på 6 år ankom til Pumpehuset kl 10. Der var allerede mange mennesker og nærmest markedsstemning. Stig og Anne Sofie fra Ørneklubben havde sat borde op, hvorpå der lå en masse sjove ting. Der var bl.a en helt ægte ørnefjer og et par 3-D printede ørnekløer i fuld størrelse. Der var en krydsfiner-udskåret havørn i fuld størrelse med vingerne bredt ud (2 meter og 40 centimeter ca). Nordeuropas største fugl! Vi kunne også se en ørnerede i fuld størrelse. Kan der stå en bil i den? Ja, det kan der - en mindre bil forstås. Pelle mente dog ikke, at bilen kunne stå i en rigtig rede oppe i en trætop. Det gav jeg ham ret i. 

 

Vi begav os ud på en ørnequiz-rute. Der var mange spørgsmål om ørnen. F.eks skulle vi svare på om ørnen blev kaldt for “et flyvende lokum”, “en flyvende kommode” eller en “flyvende dør”. Hmm......ved fælles hjælp valgte vi “flyvende dør”. Mange fine spørgsmål, men lidt svære for en 6-årig. Så var der fuglebingo. Vi kunne sammen krydse en del fugle af. På vejen til Skjern havde vi set svaner, måger og krager. Ved pumpestationen havde vi set tårnfalk og havørn. Jojo, vi så skam to havørne. En mod vest og en mod øst. Tårnfalken gad endog at muse ganske tæt på, så jeg kunne nå at stille teleskopet ind på den, og Pelle fik set den i teleskopet og i sin fine nye kikkert, som er en del af velkomstpakken, når man melder sig i Ørneklubben. Havørnene var lidt længere væk og kunne ikke hamle op med Pelles begejstring over tårnfalken.

Alle voksne var venlige og imødekommende overfor børnene, og der var en dejlig rar stemning over hele pladsen. I alt havde Stig og Anne Sofie besøg af 15 børn ved deres ørnebord. Hvis alle havde det som Pelle, var det en succes. Han sagde nemlig på vej hen til bilen” mormor, jeg gider godt komme med næste år”.

Kirsten Henriksen - en glad og tilfreds mormor.