Nyt fugletårn på Værnengene

Den 11. juni blev et nyt fugletårn og madpakkerum ved Værnsande indviet.

Vrnsande Fugletrn 20210511 1 OA
Fugletårn ved Værnsande på Værnengene. Foto: Ole Amstrup

I 2016 kom lodsejerne på Værnengene med et forslag til Ringkøbing-Skjern Kommune om at opføre et madpakkehus til de mange besøgende i området. Huset skulle ligge nedenfor det tidligere fugletårn. I første omgang udarbejdede kommunen et forslag. Da området er fredet, blev forslaget sendt til Fredningsnævnet. Under en besigtigelsestur foreslog Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) et madpakkehus med en udsigtsplatform på taget. Det gamle fugletårn var lille og meget besværligt at komme op i. I 2017 kom en kvinde så slemt til skade , at hun måtte saves fri, inden hun kunne bringes på sygehuset. Her fandt man ud at tårnet faktisk også var i dårlig stand. Fredningsnævnet gav tilsagn om et supplerende forslag. Derfor nedsatte kommunen en arbejdsgruppe, som bl.a. DOF og DN blev en del af. Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence, og der indkom 34 meget kvalificerede og forskellige forslag. Uafhængigt af hinanden valgte lodsejerne, DOF, DN og kommunen faktisk det samme forslag. Byggeriet startede i januar 2021 og tårnet stod færdig i starten af maj. Da der var nogle sikkerhedsproblemer, blev det først åbent for publikum i slutningen af maj.

Tårnet er 15 m høj og den øverste platform/”kasse” er så stor, at der kan være 30 personer. Man kan kigge 360 grader rundt. På indersiden er der opsat bænke, så man også kan sidde ned og kigge ud. Senere på året vil der blive opsat landskabsfriser udarbejdet af Jens Overgaard Christensen.

Vrnsande Fugletrn 20210611 2 OA UdsigtModNord
Udsigten mod nord. Tipperhuset og tårn kan ses i det fjerne. Foto: Ole Amstrup

Den 11. juni var der den officielle indvielsesdag. Pga. problemer med COVID-19 blev indvielsen fejret med et begrænset antal deltagere bl.a. lodsejere, håndværkere, arkitekter mm. DOF og DN var selvfølgelig også inviteret. Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester Hans Østergaard var hovedtaler. Han var især begejstret over, at det var et forslag fra kommunens borgere, der startede det hele.

Vrnsande Fugletrn 20210611 4 OA Invielse
Borgmester Hans Østergaard indvier det nyt fugletårn d. 11. juni 2021. Foto: Ole Amstrup

Vi synes også at Værnengene har fået et meget funktionelt tårn, som de fleste kan komme op i. Der er til alle verdenshjørner en fremragende udsigt. For et par dage siden kunne der fra tårnet tælles hele 90 skestorke. Kom på besøg på Værnengene og nyd udsigten og fuglene!

Marianne Linnemann og Ole Amstrup

Vrnsande Fugletrn 20210611 3 OA UdsigtModSyd
Udsigten mod syd ud over Værnsande. Foto: Ole Amstrup