Mellemflagspætte i Ringkøbing

Mellemflagspætte - stort hit i Ringkøbing

13/2-21: OPDATERET BL.A. MED NYT FOTO FRA 12/2-2021

Mange kiggede nok en ekstra gang, da man i DOFbasen den 14. oktober 2020 kunne se, at der var observeret en mellemflagspætte i Rindum ved Ringkøbing. Men den var god nok. Finn Bro havde set og fotograferet en fin mellemflagspætte i en villahave i Rindum. Fuglen blev observeret flere gange indtil d. 28. december, som foreløbig blev den senest registrering i DOFbasen.

Mellemflagsptte Ringkbing 20210212 2 E

Mellemflagspætte, Amtmandens Lund, Ringkøbing. 12. februar 2021. Foto: Egon Østergaard
 

Mellemflagsptte Ringkbing 20210211 1
Mellemflagspætte, Amtmandens Lund, Ringkøbing. 11. februar 2021. Foto: Karl Erik Kristensen

Torsdag d. 11. februar blev mellemflagspætten så genfundet. Denne gang i Amtmandens Lund i Rindum, Ringkøbing. Det var Nancy og Bjørn Møller, der sammen med deres datter Elise, ved 11-tiden var på tur i Lunden. På DOFbasen skriver de om fundet: ’På vores fuglerundtur gennem Lunden observerede vi tre sort/hvide spætter jagende hinanden i et træ tæt ved. Vi formodede, at det måtte være Store Flagspætter, men stor blev glæden, da vi kiggede nærmere efter. I sollyset sad en smuk Mellemflagspætte med sit hvide hoved, røde isse og store grumsede rosafarvede undergump. Det må være den samme fugl, som vi har haft i et villakvarter i Rindum i efteråret.’
Se registreringer fra Ringkøbing i DOFbasen.
Kl. 11.01 meldte Ulf E. Møller fuglen ud på BirdAlarm og i løbet af dagen besøgte adskillige ornitologer lokaliteten og flere fik held af at se fuglen. Nogle måtte dog tage skuffet hjem, men mon ikke den bliver grundig eftersøgt i de kommende dage. En af dem der så fuglen godt var Karl Erik Kristensen, og han har velvilligt stillet fotos til rådighed for denne lille artikel.
Mellemflagspætte er en SU-art og et DK-kryds som mange mangler.  
Ifølge artsopslag i DOFbasen ynglede mellemflagspætten sidst i Danmark i 1959 og har derfor status af uddød i Danmark Læs om fuglen her: Mellemflagspætte.
I Netfugl er der 18 fund af arten, se nærmere her: fund i Netfugl, og noget kan måske tyde på, at den er på vej til igen at blive ynglefugl i Danmark. Der er dog langt fra denne stationære fugl i Ringkøbing til en stationær fugl der pt. ses i Gråsten – 160 km i luftlinje.

Ole Olesen, Aulum


Mellemflagsptte Ringkbing 20210211 2 KEK
Mellemflagspætte, Amtmandens Lund, Ringkøbing. 11. februar 2021. Foto: Karl Erik Kristensen