Hvordan kommer det til at gå storkene i Vestjylland i år?

Vi nærmer nu medio april og storke sæsonen har allerede været i gang et godt stykke tid, idet en del af storkene er kommet retur meget tidligt i år og som det ser ud lige nu, er der 3 par etableret i Sønderjylland: Smedager, Rens og Broderup, samt 1 par i Gundsølille nordvest for København. I Smedager og Gundsølille ruges der på æg. Hanstorken som ynglede i Rens sidste år er også kommet tilbage, men her er reden overtaget af et nyt storkepar, som antagelig er tæt på at gå i gang med æglægningen, spændende om (Alfred) så slår sig ned i en af de nærved liggende reder i Sønderjyllands ”storkeredemur”.


I Vestjylland kom Kjeld allerede til Bækmarksbro 12.3., hvilket er mere end 2 uger tidligere i forhold til 2021, hvor den ankom 28.3., men måtte jo så vente på en mage helt frem til 12.7., lad os håbe det går anderledes i år og at en hunstork dukker op i løbet af de næste 14. dage, det ville være perfekt..I vores landsdel var ”storkegruppen Vestjylland” involveret i opsætning af 4 nye pælereder i henholdsvis Tim, Nr. Vosborg og Skærum mølle. Rederne blev opsat netop der fordi områderne er rimelig gunstige i forhold til at der er føde nok at finde i nærområdet ved rederne. Alle reder ligger således tæt på ådale, henholdsvis Tim å og Storåen.

Storkegruppen havde egentlig også påtænkt sig at etablere endnu et par nye rede her i 2022, men det har desværre ikke været muligt at finde telefonpæle på 11 meter, men vi leder stadig videre og hører meget gerne hvis nogen har sådanne pæle liggende og vil sponsorere dem til projektet.

Rederne i Tim, Nr. Vosborg og Skærum er her i de sidste par uger blevet efterset, hvilket vil sige at vi har været oppe at kigge til dem, fjernet græs og fyldt nyt sphagnum og halm i, så de er helt klar, hvis vi skulle være så heldige at et ”hjemløst” storkepar ville finde interesse i en ny bolig her i det vestjyske.
At vi ikke har fået sat nye reder op, er ikke ensbetydende med at der ikke er kommet nye rede muligheder til storke i vores landsdel her i 2022. Eksempelvis har Sørvad borgerforening opsat 2 fine storkereder i byen, bl.a. fordi der var storkebesøg i byen i fjor.


        Her den sydlige rede i Sørvad, som står i udkanten af et villakvarter.


Vi har kendskab til mere end 35 opsatte storkeredestativer i Vestjylland og af dem, er omkring et dusin kontrolleret og efterset i 2022, og yderligere 10 blev tjekket i 2021. Hvis du er ejer af et rede stativ eller har kendskab til nogle som ikke er klargjort, så vil vi opfordre til at få det gjort meget snart for det er de næste 4 – 5 uger, der er højsæson for storke.

Storkegruppen i Vestjylland hører meget gerne om storke besøg og specielt hvis der er storke, som lander på nogle af de opsatte reder og ellers vil vi også opfordre til at få dem tastet i DOF-basen.


Vi glæder os til de næste uger og krydser specielt fingre for, at der kommer en hunstork til Flynder og vil også blive meget glade, hvis vi ligesom sidste år får besøg ved en eller flere af de andre vestjyske reder som står klar og her d. 13.4. er der iagttaget 1 stork ved Hemmet, 1 nordøst for Brande og 2 i Troldhede, så storkene er på vej!


Der er udarbejdet en ”Rapport for Storkegruppen Vestjyllands” arbejde i 2021,


God fornøjelse :-)

Storkegruppen Vestjylland

Lars Møgeltoft Poulsen, Ulfborg, Tlf. 22 42 00 64 E-Mail: lars.m.poulsen@live.dk
Lars Holm Hansen, Grønbjerg, Tlf. 22 96 13 17 E-Mail: lholmh@gmail.com