Dagen med de små Stormsvaler.

Så skete det!      Et tilfældigt valg af obspost gav startskud til en rekord. Og det var 19. august 2021.


Men I får lige hele oplægget: Svend Erik Petersen (SEP), Peter Leth Olsen (PLO) og jeg (JB) havde valgt Lyngvig fra kl 06.30. Dagen før havde vi dog set Sodfarvet Skråpe, Storkjove og et par gode Mallemukker + det løse, vinden var stadig ca 10m/sec, godt nok nordvest (nordværst) så mon ikke.. Ok, kun få Suler og Rider, så vi forlod stedet kl 8. PLO ville gerne se på vadere ved Vest Stadil Fjords nordlige del. Her var der set Dværgryle, som både han og SEP manglede til årslisten. På grund af hård vind og tilstedeværelsen af en jagende Vandrefalk blev det kun til en enkelt OF Dværgryle.


”Skal vi tage en halv time ved havet inden hjemturen?” foreslog jeg. De andre var med på den idé og mente, at vi da bare kunne gå lige op ved Odbjerg Strand, vi var jo lige ud for. Jeg syntes, at det var et dårligt sted rent læmæssigt, vi plejer jo at bruge Bækbygård! men ok, lad os da tage dette sted!


Vi satte os lidt i læ af nogle lave hybenbuske. Kl. var 10.00, lidt kaffe blev hældt op. Jeg begyndte tilfældigt at kigge hen i brændingen mod sydvest, mens de andre kiggede mere med VNV. Så ser jeg et par små sorte sager nærme sig. Mon bysvale, nej! Jeg råber Stormsvale, LILLE! Der er 2!! Hvor, hvor? Ja nok retning halv elleve, jeg slipper dem ikke!! Jeg kunne følge rytmen i dem, selv om de en del af tiden gik i bølgedalene, - og så var de passeret!! PLO og SEP fik dem ikke. Øv og frustration. SEP hørte pga. blæst i høreapparatet kun ordet Stormsvale, så da jeg gentog, at det var Lille, var fortvivlelsen udtalt. Der gik måske 3 minutter, så sagde jeg, at nu kommer der èn til. Denne gang fik SEP set den, men PLO måtte snuppe nogle af de næste igen. Bird Alarm i gang, folk kunne jo suse ud til Fjaltring eller Agger og få dem dér. Da kl. var 10.50, havde vi set 8, alle kom fint lidt uden for brændingen, dog i skjul i bølgedalene en del af tiden, sværest, når de var lige ud for. Kl. 11.00 forlod vi posten, da nogle skulle videre i livet. Da jeg kom hjem, ringede flere gode mennesker, der gerne ville vide, hvor i alverden Odbjerg Strand lå. Heldigvis blev de små lækre fugle ved at trække hele dagen, men kun på dette sted samt få iagttagelser ved Bækbygård Strand 3 km syd for. Mange birdere fandt stedet og fik x og gode oplevelser. Dejligt! Rekorden blev sat. 57 ex blev set på denne dag.


Se artikel på Club 300


2 spørgsmål: Hvorfor valgte vi lige Odbjerg Strand, som vi ellers aldrig besøger??? Og hvor mange Stormsvaler har mon passeret inden vor ankomst?? Svaret blæser i vinden (VNV).
Christian Hjorth og jeg tog derud næste dag i håbet om en forsinket fugl. Et par andre havde samme tanke, men nej, havet var ret tomt. Til gengæld var der fine Dværgryler i baglandet.


Jens Ballegaard