Bairdsryle – ny art for DOF Vestjylland

Den 10. september fandt Eva Foss Henriksen en ung Baidsryle på Værnengene. Det er 7. fund for Danmark, men første fund i DOF Vestjyllands område. Fuglen er blevet set af mange ornitologer i seneste dage, og i skrivende stund (d. 15/9) opholder den sig stadig på Værnengene. Som regel ses den fouragerende sammen med andre ryler i vandhullet ved 90gr. svinget, og ofte på ganske nært hold.

Bairdsryle Vrnengene 20230911 2a
Bairdsryle, Værnengene 11/9-2023. Foto: Ole Olesen

Fuglen har en skade – en strittende fjer på højre side - hvorfor den menes at være identisk med en Bairdsryle som blev fundet ved Nabben på Falsterbo i Sverige d. 4. september og i hvert fald var der frem til d. 7. september. Også denne fugl havde den strittende fjer.
Bairdsrylen kan bl.a.  kendes på sit lige, sorte næb og vinger der rager ud bag halen og giver fuglen en langstrakt form. Ungfuglen har lysskællet overside med hvide fjerspidser. Ofte stribet brunt bryst mod renhvid underside.
Bairdsryle yngler fra det østlige Sibirien og over den nordlige del af Nordamerika. Overvintrer i den vestlige og sydlige del af Sydamerika.

Bairdsryle Vrnengene 20230911 3a
Bairdsryle, Værnengene d. 11/9-2023. Foto: Ole Olesen