Nyhedsbrev 6/2019


Så er sommerferien overstået for de fleste og det bliver igen hverdagens gænge og i DOF-Vestjyllands regi begynder vi igen med ture
og andre aktiviteter.


De fleste fugle er ved at have overstået årets yngleaktiviteter og derfor er det så småt ved at komme gang i fugletrækket og kigger man eksempel vis på DOF-basen så er der en del indtastninger af forskellige vadefugle: Lille Kobbersneppe, Stor Præstekrave, Krumnæbbet ryle, Mudderklire, Sortklire, Storspove, Tinksmed m.fl. og det er helt efter bogen, idet august er en af de gode måneder, at kigge på denne fugle gruppe ved vore kyster, fjorde, søer og enge.


Nogle af vadefuglearterne kan være lidt svære at kende og derfor er det en af de grupper, som bliver undervist i på DOF-Vestjyllands efterårsfuglekursus, der starter 15. august kl. 19.00 på Videbæk skole med Ole Amstrup, som underviser. Vi har med de tilmeldinger der er indløbet netop besluttet at vi STARTER OP, men der er plads til flere deltagere, så har du overvejet at tage med, så meld dig endelig til snarest. 


Geddal enge er en af de steder hvor det er godt at se på vadefugle og på denne lokalitet afholder lokalafdelingen søndag d. 11. august i tidsrummet fra kl. 11.00 – 15.00 en BEDSTEFORÆLDREDAG, hvor vi gerne vil opfordre netop bedsteforældre til at tage børnebørnene med på en fugletur med fokus på Viben og forskellige hyggelige aktiviteter, hvor et af emnerne sætter fokus på mere fugle- og dyreliv i ens egen have.Bedsteforældredag


Bedsteforældredag i Geddal Enge søndag den 11. august kl. 11 – 15

Vestjylland har mange fine fugleområder. Naturstyrelsens Geddal Enge er ét af dem.

Ta´ børn og børnebørn med til DOF Vestjyllands bedsteforældredag i Geddal Enge. På denne dag retter vi fokus på viben og inviterer til en hyggelig dag med aktiviteter for både børn og voksne. Ornitologer står klar med teleskoper for at vise jer de fugle, som kan ses i Geddal Enge netop nu.


         


I "Børnehjørnet" kan børnene male på sten og farvelægge flotte fugletegninger. DOF vil gerne inspirere til, at vi får flere insekter og flere fugle i vores haver og i vores fritidsområder. Se DOF´s insekthotel og få byggevejledningen og en liste over gode træer og buske til fuglene. Der er ikke mulighed for at købe mad og drikkevarer, så pak madkurven. Vi kan også opfordre til at medbringe stole, da der kun er ganske få borde/bænkesæt.

Adressen er: P-plads ved Geddalvej mellem nr 63 og 67 samt overfor nr. 58, 7830 Vinderup; GPS-koordinater: 56 gr.32.5549´N – 8 gr.45.5932´E.

Kontaktperson: Marianne Linnemann; mobil 20145010; mail

På DOF-Basen kan du her følge lidt med i hvilke vadefuglearter der ses på Geddal enge netop nu!Fuglekursus


"Kursus i bestemmelse af vadefugle, rovfugle mm. 2019"


Medio august opstartes et fuglekursus i bestemmelse, fænologi og levevis af især vadefugle og rovfugle.


Herudover vil vi gennemgå andre fuglegrupper efter ønske (gæs, ænder, lappedykkere, ugler, måger og terner). Kurset strækker sig fra august til primo oktober og indbefatter 7 mødeaftener á 2 timer på torsdage samt 5 ture á ca. 3 timer på lørdage.


Første undervisnings dag er torsdag den 15. august kl. 19.00 og Ole Amstrup er underviser


Mødeaftnerne er på Videbæk skole og ekskursionerne er til gode fuglelokaliteter i det vestjyske.


At deltage i fuglekursus giver dig en rigtig god mulighed for at lære de forskellige fuglearter bedre at kende og tillige er det også rigtig fint at besøge gode vestjyske lokaliteter på ekskursionerne, samt lære andre ornitologer at kende, så DOF-Vestjylland vil absolut anbefale at tage med på vore kurser


Afrunding


Kigger man i turoversigten på hjemmesiden vil man også kunne se at der er mulighed for at komme på heldagstur med seniorgruppen til Lille Vildmose torsdag den 22. august, hvor arrangørerne bl.a. meget andet i det flotte Aage V. Jensen reservat håber at kunne vise store vingefang, som Kongeørn og Havørn!

 
DOF-Vestjyllands Facebook side er der nu ”285 medlemmer” og ofte er der nye opslag om fugle i det vestjyske i form af foto og forskellige spørgsmål fra brugerne og STORT TAK for det, det er nemlig rigtigt rart I bruger den og den dermed er aktiv, så bliv endelig ved med det!


           


Kender I nogle som er interesseret i fugle og ikke er medlem af DOF, så fortæl gerne om DOF-Vestjyllands hjemmeside, Facebook og tilbyd dem eventuelt at modtage lokalafdelingens Nyhedsbrev.


På hjemmesiden kan læses en artikel om hvordan det gik med Boligbirding konkurrencen, hvor i alt 139 deltagere, heraf 25 i Vestjylland deltog i en konkurrence på fuglearter fra egen matrikel og hvor 3. og 4. pladsen gik til vores landsdel i en meget tæt top-dyst.

 

Vestjylland blev som bekendt glædeligvis storkeland i 2019, da et storkepar jo slog sig ned ved Bækmarksbro, som det tredje par i Danmark. 17. juli blev deres ene storkeunge ringmærket og den er dermed den første vestjyske storkeunge i 38 år, idet det ikke er sket siden 1981 i Lemvig, hvor det seneste ynglende storkepar i vores landsdel fik 2 unger. Lad os håbe storkene vender tilbage i 2020. Det har i øvrigt været det bedste storke år i Schlesweig-Holsten i næsten 40 år, idet over 300 ynglepar har fået mere end 650 unger.


Lars HH