Nyhedsbrev nr. 3/2019Det forårsagtige vejr som vi havde i februar, fortsatte ikke i marts. I stedet for kolde lyse dage med blå himmel har der været regn rekord for måneden, men på trods af dette, hindrer det ikke fuglene at få forårsfornemmelser og de forskellige trækfugle begynder at dukke op en efter en og specielt morgen og aften, kan man nu fornemme, at sangstyrken blandt fuglene bliver mere intens!


I vores have har jeg endnu ikke truffet Hvid Vipstjert og Gransanger, men flere er begyndt at taste dem i DOF-basen, men Gærdesmutte, Misteldrossel, Bogfinke og her de allersidste dage er også Sangdrossel begyndt at synge for fuld knald.


Kan du fuglestemmerne? – I seneste nyhedsbrev, skrev vi om  Fuglestemmekurset, som gerne skulle starte op i næste uge, men der mangler dog lige et par stykker i forhold til minimumstallet, så hvis du har overvejet at deltage, så få dig meldt til i denne uge Smile


Fuglestemmekursus – forår 2019

I lighed med tidligere år tilbydes Fuglestemmekursus, som af holdes på Naturskolen Kjærsgaard mølle ved Struer med Hans Henrik Larsen som underviser og med Naturstyrelsen Vestjylland, som samarbejdspartner.


             


Det er den helt oplagte årstid at lære fuglestemmer på og dermed blive lidt klogere på hvilke fugle, som man møder på sin færden. At gå til fuglestemmekursus giver et godt grundlag, for at blive bedre til at kende sangen fra mange af de almindelige fuglearter og samtidig er det også meget værd og hyggeligt, at møde andre som har samme interesse for fuglene.

Naturskolen Kjærsgaard mølle, Struer

Adresse: Kjærgårdsmøllevej 5, 7600 Struer
Dato for mødeaftner: 3/4 – 10/4 – 24/4 – 1/5 – 8/5 – 15/5 – 22/5 – 29/5 – 12/6 (onsdage)
Dato for ekskursioner: 13/4 – 18/5 - 1/6 (lørdage)

Kursusleder: Hans Henrik Larsen, tlf. 26-608660Naturmødet i Hirtshals – Noget for dig?

På generalforsamlingen informerede vi om at DOF-Vestjylland i år har lejet et sommerhus i nærheden af Hirtshals i den periode hvor der er Naturmøde, således interesserede her i det vestjyske, nemmere vil kunne få mulighed for at deltage. For nylig er der lagt en artikel på hjemmesiden om hvordan man kan tilmelde sig og anden information.


                                               


Der er stor interesse for naturen og derfor er det vigtigt at den bliver sat på dagsordenen og diskuteret og netop derfor blev "Naturmødet" i Hirtshals opstartet i 2016, som et folkemøde hvor politikere, organisationer og private personer alle har mulighed for at høre og være med i diskussionerne og derfor har lokalafdelingen i år lejet et sommerhus for at give interesserede en bedre mulighed, for at deltage uden at skulle køre begge veje samme dag!


Sommerhuset er lejet fra onsdag d. 21. maj – lørdag d. 24. maj og der kan bookes ind med 1, 2 eller 3 overnatninger, som man ønsker til en meget fornuftig pris.Mårhund – uønsket invasiv art

I bestyrelsen har vi i flere omgange snakket mårhund, bl.a. på baggrund af en henvendelse og efterfølgende møde med fællesrådet for jægerne i Ringkøbing-Skjern kommune.


På grund af mårhundens alsidige kost og store formeringsevne er den en trussel mod især de jordrugende fuglearter og specielt de sidste par år viser antallet af trafikdræbte/regulerede dyr, at bestanden måske er fordoblet fra 2016 til 2017.


De vestjyske fjordområder er perfekte for arten og den stortrives, hvilket jagttallene fra jægerne også viser.
Eksempel vis har en gruppe jægere omkring Stadil / Vest Stadil fjord med særlig indsats mod netop mårhunden i anden halvår af 2018 reguleret ikke mindre end 127 mårhunde i området. Med en så stor bestand kan det ikke undgås at mange fugleæg og unger er blevet præderet.


            


Hvis du skulle støde på arten, som næsten udelukkende er nataktiv, er det vigtigt at videregive oplysningen til enten Naturstyrelsen eller jægere, som er aktive i forhold til mårhunde bekæmpelse.


På hjemmesiden kan du læse en længere artikel om den uønskede Mårhund.


Afrunding

I de næste uger udbydes en del fugleture til de klassiske vestjyske lokaliteter, så der er rig mulighed for at opleve forårets fugleliv sammen med lokale guider.Lars HH