Nyhedsbrev 


Efteråret er over os og bladende er for alvor begyndt at falde af træerne. Vi har haft den første nattefrost, men der kan også komme lune dage,
mellem de mange "regnbyger" vi har haft i dette sommerhalvår. Stærene er kommet tilbage for at inspicere redekasserne, spise hyldebær og
bær på paradisæble-buskene, men der er også et dejligt strejf af forår i haven netop nu, når 2 – 3 Rødhalse netop på lune dage – morgen og
aften sidder og synger deres fine sang og ligeså Gærdesmuttens smældende og kraftige sang høres ofte og ja, også Stærene
er med i efterårskoret.


Vandrefalkens dag

I april arrangerede vi fuglesafari til Tipperne og her lørdag d. 21. oktober har du/I endnu en chance for at komme på fugle tur når DOF-Vestjylland i samarbejde med DOFs projekt "Fugle overalt" inviterer til det spændende arrangement "Vandrefalkens dag" på Skjern enge i tidsrummet fra kl. 10.00 – 16.00 med base på Naturcentret på Gl. Botoftevej.

Dagen byder på fine aktiviteter for børn, forældre og bedsteforældre!I Naturcentret er der foruden den permanente fugleudstilling mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter bl.a.

• At lave et fuglefoderbræt og lave fuglefoder.
• Male flotte fugle på sten og farvelægge en eller flere fugletegninger.
• Grille pandekager

Der er ligeledes mulighed for komme på Naturquiz-tur, som går fra naturcentret til pumpestation nord hvor man skal passere Skjernå ved hjælp af trækfærgerne.

I løbet af dagen vil der udgå guidede ture i egen bil fra naturcentret til nogle af fugletårnene, hvor der står ornitologer, der kan vise fuglene frem i teleskoperne.

Arrangementet er støttet af Nordea-fonden, som finansierer Dansk Ornitologisk Forenings projekt "Fugle overalt", og gennemføres med hjælp fra Ringkøbing- Skjern Museum, Ringkøbing-Skjern Kommune og Naturstyrelsen Blåvandshuk.


Fuglekursus

DOF-Vestjylland har netop afsluttet "Fuglekursus i bestemmelse af vadefugle, gæs, ænder og rovfugle" hvor der var 15 deltagere til kurset med 8 undervisningsaftner på Videbæk skole og 4 ekskursioner til gode fuglelokaliteter i Vestjylland.

Vi er i bestyrelsen rigtig glade for at kunne tilbyde kurser til vore medlemmer og derfor forventes det, at vi igen til foråret kan tilbyde 2 fuglestemmekurser i henholdsvis den nordlige og sydlige del af vores lokalafdelings område med start ultimo februar, når fuglene igen får forårsfornemmelser.

Der kommer mere information når vi har dato og tidspunkter på plads. 


Facebook

Vores "nye" DOF-Vestjylland" Facebook er nu nået op på "124 medlemmer".

Vi oprettede den nye udgave fordi vi gerne ville have jer medlemmer med til at gøre siden mere levende og det synes jeg er lykkes rigtig godt, for der kommer hver uge nye foto, små historier og delinger omkring "stort og småt", som er aktuelt for vores lokalafdelings område, hvilket vil sige de 6 vestjyske kommuner Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern.

Så "MANGE TAK" for det og bliv endelig ved; "det er en god platform til at dele informationer på og gør gerne opmærksom på siden, så endnu flere kan blive informeret her, om hvad der sker i det vestjyske på fuglefronten.


Ture og møder

Aktuelt er der både en seniortur og en almindelig efterårstur til Bækbygaard strand og Vest Stadil fjord i uge 43 og tilsvarende til Skjern enge i november.

Medio november vil der tillige være mulighed for at deltage i et temamøde i Aulum omkring Stære, som snarest vil blive oplagt på hjemmesiden, hvor du altid kan følge med i udbudte ture og andet aktuelt omkring aktiviteter i vores lokalafdeling.


Der var mange besøgende på DOF-Vestjyllands stand på Skjernå-dagen.


Bestyrelsen

I bestyrelsen har der siden sommerferien været afholdt 3 bestyrelsesmøder med en del punkter på dagsordenen, hvoraf nogle nævnes herunder inklusiv kommentarer:

• Projekt Fugle overalt i Skjern enge 21. oktober
• Vandrådet – Vi har netop afsluttet 2 processer til vand-oplandet til henholdsvis Ringkøbing og Nissum fjorde.
• Værnengene – Hvordan kommer vi videre?
• Lokalafdelingens procedure, når nye medlemmer melder sig ind.
• Fuglekurser
• Natura 2000 i høring – Vi har delt kommunerne i mellem os for at tjekke de ændringer, som er foreslået i planforslaget.
• Principper/retningslinjer for tilskud til redekasser/projekter besluttet.
• Nationalpark Skjernå – har deltaget i "Skjernå dag og samtalesaloner" mm.
• De statslige Naturråd – indstilling af kandidater er vi i gang med.
• Medlemstur i 2018


Afrunding

Efteråret er over os, nævnte jeg fra start og det betyder også at vi igen har mange trækfugle i det vestjyske, således kan man på DOF-basen følge mulighederne for hvor i Vestjylland man kan få gode fugleoplevelser.

Gæssene som vi har mange af i Vestjylland og der er således begyndt at komme retur, der er talt ret store flokke af bl.a. Bramgås med 1800 ved Tipperne og 1600 ved Vest Stadil fjord de seneste dage. Kortnæbbet gås er også kommet retur fra ynglelokaliteterne højt mod nord og her er set en flok på 320 ved Vest Stadil fjord.

Hjejlen er set i ganske store tal flere steder og ligeså skulle det sandsynligvis blive Korsnæb år, måske af både Stor og Lille Korsnæb og i hvert fald af sidstnævnte er der iagttaget en flok på 120 i Stenumgaard plantage.

Ved kysten har et par stykker været heldige at iagttage Sabinemåge og Brilleand, så på fuglefronten er der helt sikkert muligheder også i dette efterår!


God fornøjelse Smile

Lars HH   Stær på bær jagt