Nyhedsbrev
 8/2016  

Det er blevet den sidste efterårs måned – november og man kan for alvor mærke, at dagene bliver kortere, nu efter at vi har stillet klokken tilbage fra sommertid, ikke mindst om eftermiddagen.

I DOF-Vestjylland er der ikke så mange ture tilbage i år, men det er ikke ensbetydende med at der ikke er aktiviteter, således er der mulighed for at komme og høre et spændende foredrag om det fascinerende fugletræk førstkommende tirsdagProgram for aftenen er som følger:


Fugletrækkets gåder,


Dato: tirsdag den 8/11 kl. 19.00 - 21.00,
Sted: Aulum Fritidscenter, Markedspladsen 10, Aulum.

Trækkende fugle har altid fascineret. Det kan være i de store flokke på himlen på vej mod ukendte destinationer, eller den lille sanger i haven der hvert år ankommer på dato. Hvor kommer de fra? Hvor skal de hen? Hvordan finder de vej?
I dette foredrag fortælles om det fascinerende fugletræk, og hvad forskningen gennem mere end 100 år har afdækket af mysterierne.

Ole Lilleør er fortælleren, som har styr på de seneste forskningsresultater. Han er cand. scient. i biologi og med sidefag i filosofi. Underviser til daglig på gymnasiet i Skive.

Lokalafdelingen byder på en kop kaffe med brød.

(Bemærk: Datoen er ændret i forhold til annonceringen i "Fugle & Natur")

 


I DOF-Vestjylland er det også sæson for møder og udover de månedlige bestyrelsesmøder er det lige for tiden Grønt råd i kommunerne, Naturstyrelsen m.fl.

Medio november er der ligeledes tid for efterårsrepræsentantskabsmødet i DOF hvor vi har 3 pladser og er repræsenteret af Marianne Linnemann, Gert Thorhauge Andersen og Lars HH. Nogle af diskussionspunkterne er denne gang bl.a. DOFs strategi 2017 – 2020 og Skagen fuglestation.Atlas III


Atlas III projektets tredje år er ligeledes ved at være gået og der er således kun et år tilbage, at forbedre sine kvadrater i. I Vestjylland er vi ret godt med, men der er bestemt også arbejde at gøre i år 4, eksempelvis med at lave Timetælleture og få opgraderet ynglefuglene fra mulig, til sandsynlig og sikre i kvadraterne.

Selvom man skulle tro at ynglesæsonen for fuglene var omme for i år, ja så passer det ikke helt, idet
vi har én rovfugleart i Danmark, som kan få 2 kuld unger samme år og det er Sløruglen.

     

20. oktober blev 2 kuld af denne flotte ugle ringmærket på Tarm-Skjern kanten. I begge kuld var der 3 unger, hvor det ene hold næsten så ud som de voksne fugle, mens i det andet kuld havde ungerne stadig mange dun på kroppen, og de er sandsynlig endnu i redekassen, inden de skal ud at klare sig selv her medio november.


Fuglene

November er ofte en stille tid på fuglefronten, men alligevel er der jo altid gode oplevelser når man færdes ude i naturen. Gæssene er i stor stil ankommet til det vestjyske og flot er det, når man hører, at nu kommer der gæs, man kikker efter dem og snart kommer en stor flok i V-formation trækkende hen over himlen. Inden længe vil sangsvaner også dukke op i større tal og deres dejlige karakteristiske stemme vil genlyde over landskabet.


Der har i dette efterår grundet østlige vinde i lang tid været mange spændende og sjældne fugle fra det asiatiske kontinent rundt i DK, dog har de helt store hit ikke været set i vores del af Vestjylland.


I skrivende stund ser det ud til at der i år er invasion af den smukke Silkehale i gang, så hold øje med den, specielt hvis du bor i byen og har buske med mange bær, måske er du heldig at få besøg. Når Silkehaler flyver ligner de stære, men hvis du tillige hører en fin "ringlende klokkelyd", så er det med at få kikkerten frem, for så er det Silkehale.

 
Foto: Niels Peder Brøgger 


God fornøjelse!