Aflæsning af halsbåndmærkede svaner

af Ole Olesen, Aulum

Der har hele vinteren været ret så mange sang- og pibesvaner i området omkring Aulum og Hodsager. Nogle af pibesvanerne er mærket med halsbånd med tal så store, at de kan aflæses på god afstand og for Egon Østergaard og mig er der gået lidt sport i at få aflæst så mange som mulig. Der er svaner med gule halsbånd og sorte tal og svaner med hvide halsbånd og sorte tal. De hvide halsbånd indeholder også en satellit-sender.


Vi har efterhånden aflæst en del svaner i vinter og nogle af dem flere gange. Når vi har aflæst en svane, indtaster vi oplysningerne på geese.org, og her kan man så se data på de svaner, man selv har indtastet informationer om, men man kan ikke se kort med de satellitmærkede svaners positioner. Svanerne er mærket i et hollandsk projekt, og vi kontaktede forskeren, der står for projektet, og han har været så venlig at stille nogle kort til rådighed for os. Der er desværre ikke oplysninger om dato eller hvor lang en periode kortene dækker, men nok januar - 5. februar 2020.


            Pibesvaner ved Grønkær nord for Aulum 9/12-2019.                                    Foto: Carl S. Johnsen  


Gul halsbånd 951A og hvid halsbånd 200E er de to, vi har set flest gange – de har begge været i området gennem hele vinteren. Det er faktisk ret spændende oplysninger, man kan få om de enkelte svaner. Vi troede egentlig, at de var ret trofaste mod nogle enkelte nat-rastepladser og dag-ædepladser. Det viser sig, at de flyver meget omkring, og der er tilsyneladende ikke meget system over deres færden.


Pibesvane 951A er en han, der blev mærket i Holland d. 16/12-2006. Fuglen er altså over 13 år gammel og er gennem årene flere gange observeret i Danmark bl.a. i Geddal Enge i 2007 og i Skjern Enge i 2007, 2008, 2009 og 2015. Jeg har selv observeret den ved Aulum i 2012 og her i vinteren 2019/2020, har Egon og jeg har set den flere gange. Seneste observation før denne vinter er fra d. 25/4-2017 nær St. Petersburg, Rusland. Herunder ses de observationer, der er indtastet de seneste to år af 951A.

            


Pibesvane 200E er en hun. Den er mærket sidste år d. 4/1-2019. Den er til nu kun observeret i Holland og Danmark, men da den er forsynet med satellitsender, er der sikket mange oplysninger på svanen. Herunder ses de observationer, der er indtastet til geese.org og et kort over fuglens bevægelser den seneste tid. Den har været en del omkring.