En uge i Det Grå Fyr i Skagen

”Er du medlem af DOF? Og har du eller din familie lyst til et ophold på fuglestationen sammen med vores dygtige observatører og ringmærkere? Så læs her”

Sådan indledes Skagen Fuglestations hjemmeside. Og ja, det havde jeg og min mand da meget lyst til, så vi læste videre:


           


 "I behøver ingen fuglefaglig viden, men hvis I godt kunne tænke jer at lære mere eller opleve stemningen på en fuglestation med højt til loftet, så er dette lige stedet for jer! Vore dygtige frivillige deler rigtig gerne ud af deres viden og vil gerne have jer med på holdet"

"Vi bor på 1. sal i fyrbygningen, som er helt nyrenoveret. Vi tilbyder jer egen lejlighed bestående af eget soveværelse, bad/toilet og opholdsrum med køkken."

Her link til Skagen Fuglestation´s hjemmeside


Værelse med udsigt og splitflag                 
          Her er udsigten fra lejligheden. Grenen ligger lige rundt om hjørnet til venstre. Splitflaget skyldes naboen - Søværnets kontrolpost, som er bemandet døgnet rundt.


Huslejen for en uge med Skagens bedste udsigt er på 3500,- kr. Det betyder så også, at 1. salens øvrige beboere forventer, at man deltager i fuglestationens arbejde. Med hvad skulle vi kunne bidrage, når vi nu ikke er i besiddelse af den store fuglefaglige viden?
1. salen fungerer således, at man er fælles omkring aftensmaden. Man bidrager med et beløb, og spiser med ved bordet. Min mand er vældig god til at lave mad. Og jeg kan bage boller. Så min mand lavede aftensmad hele ugen og jeg bagte boller. Det blev vores bidrag til holdet - Simon, Morten og Peter. Især Peter var henrykt. Han var den sidst ankomne frivillige og var derfor – tror jeg – blevet tildelt tjansen med tilberedning af aftensmaden.


Ringmærkning


                     
                         Her holder Morten en Lille Fluesnapper                                            Her er feltkontoret. Det er placeret i krattet nord for Det Grå Fyr.             

      

Det var faktisk en stor oplevelse at være tilskuer til de dygtige ornitologers daglige arbejde med at ringmærke fugle. De måler og vejer og registrerer. 


Vidste I f.eks, at ca 50% af fuglene har været stressede med fødemangel i vinterkvarteret på det tidspunkt, hvor de har haft vinterfældning og skiftet deres fjer? Det ved ornitologerne, fordi de kigger på halefjerene og svingfjerene og kan se, at de mangler farve – pigmenter – hvis de er stressede. Og det er ca halvdelen af de trækkende fugle. Det er da rystende!
         
 

I "feltkontoret" er der travlt fra kl 4 om morgenen til kl 10 om formiddagen. Peter er englænder, men havde fuldstændig styr på de danske fuglenavne. Typiske ringmærkede fugle de morgener, hvor jeg kiggede på:

gærdesmutte, rødstjert, rødhals, kærsanger, havesanger, munk, tornsanger, gærdesanger, løvsanger, broget fluesnapper, bogfinke.Hvor blev ugen af?


Tja....den gik hurtigt. Ture til Verdens Ende (som jeg ikke vidste, hvor var). Her sidder den legendariske ornitolog Rolf Christensen og spotter alt, hvad der er at se. Som ydmyg superamatør holdt jeg mig klogelig til de andre, som også havde taget opstilling der. Der er altid nogle, som gerne fortæller, hvad det er, vi ser på. Vi så f.eks en vågehval.


Vi havde cykler med, så vi cyklede til Nordstrand, Flagbakken, Den tilsandede Kirke, rundt i området. Der var ikke store rovfugletræk, men vi så de fine musvågeskruer. Morten kaldte dem for "ungdomsklubben på tur". Morten og Simon var gode til at meddele, hvad der var at se – og hvor vi skulle tage hen. Der var meget fin service. De kunne også finde på at invitere på aftentur i området – bl.a for at kigge efter aftenfalk.


Jeg fik den dybeste respekt for fuglekiggere – især den ældre del, som jeg selv tilhører (60+). Det var varmt (også) i den uge, vi var der. Vi så mange ældre, mandlige ornitologer, som sad på en stol i den stærke sol på den højeste klittop uden mulighed for skygge. De var behørigt klædt på med lange bukser og hat, men alligevel....jeg tror, de kunne sidde der i timevis. Jeg håber, de havde vand med. Vi får jo hele tiden at vide, at vi skal passe på i solen, passe på, vi ikke dehydrerer og egentlig skal vi helst holde os i skyggen, men det gælder ikke for inkarnerede fuglekiggere!


Jeg kan på det varmeste anbefale en uge på Skagen Grå Fyr. Det fås ikke billigere med den udsigt, beliggenhed, service og store muligheder for at blive lidt klogere. - Og så har jeg helt glemt at fortælle, at der er gratis adgang til udstillingen i stueetagen om fuglenes trækruter, og 10% rabat i cafeen hos de søde cafebestyrere. I må gerne kontakt mig, hvis I har spørgsmål.


Kirsten Henriksen
tlf 21 77 14 76